Veelzijdig carbid – Iedereen heeft weleens van Carbid gehoord. Het schieten van carbid is in een aantal delen van ons land een culturele traditie die nog altijd levend gehouden wordt. Door carbid te laten reageren met water in een melkbus of container ontstaan er harde knallen. Een goed alternatief voor het vuurwerk met oud en nieuw.
Maar carbid is een materiaal dat voor nog veel meer gebruikt wordt. Onderstaande informatie geeft je meer inzichten in het mogelijk gebruik.
Veelzijdig carbid
De jarenlange traditie van carbid schieten
Carbid schieten is een traditie die je voornamelijk tijdens oudejaarsavond nog tegenkomt in sommige delen van Nederland en België. Tijdens het schieten gaat het om het laten exploderen van kleine hoeveelheden carbid, welke een luide knal geven. In sommige gevallen ontstaat er ook een kleine vlam.
Het gebruik van carbid voor het creëren van explosies was oorspronkelijk een industriële toepassing, bijvoorbeeld voor het lassen van metalen. In de jaren 20 van de vorige eeuw begonnen mensen in sommige delen van Nederland en België carbid te gebruiken om op een feestelijke manier het nieuwe jaar in te luiden. Het gebruik van carbid voor het maken van explosies was een goedkope en leuke manier om samen met vrienden en familie het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. Inmiddels is carbid schieten een erkend stukje cultureel erfgoed, wat lokale gemeenschappen verbindt. De unieke sfeer tijdens de jaarwisseling kom je met het afsteken van gewoon vuurwerk amper tegen.
Zo wordt het gevierd
Het schieten van Carbid gebeurt tijdens oudejaarsavond in kleine groepen op openbare plaatsen. Denk aan velden en pleinen, waar veel mensen bij elkaar kunnen komen zonder te dicht bij de tonnen te staan. De sociale activiteit brengt meer mensen samen dan alleen de mensen die gaan schieten! Tijdens oudejaarsavond zie je daarom niet alleen alle benodigdheden voor deze activiteit, maar is er ook eten en drinken aanwezig. De wedstrijden onderling zorgen voor de gezellige sfeer, zoals je deze verwacht tijdens de jaarwisseling. Niet voor niets staat het schieten van Carbid sinds 2014 op het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed!
Carbid schieten in plaats van vuurwerk
Lang niet iedereen in Nederland doet mee aan de traditie van het schieten van Carbid. De meeste mensen gaan immers naar de winkel voor vuurwerk. Alleen schiet je met vuurwerk veel stoffen de lucht in, die niet goed zijn voor het milieu. Carbid is daarentegen minder milieubelastend. Zo schiet je niets de lucht in, waardoor het zich niet verspreidt. Ook komt er geen plastic of papier in het milieu terecht. Het blijft op de plaats waar je het afgestoken hebt. Als je dus jouw steentje bij wilt dragen aan het milieu, begin dan jouw eigen traditie in je eigen omgeving en steek geen vuurwerk meer af.
Hobbymatig gebruiken
Ook voor hobby kan carbid een goede toevoeging zijn. Zo zijn er veel mensen die graag met modelraketten bezig zijn. Hoe leuk is het dan dat je deze ook kan voorzien van een kleine explosie? Door de stof toe te voegen geef je een verrijkende draai aan de lancering, wat wel zo interessant is.
CAC2
De scheikundige naam voor carbid is Calcium Carbide (CAC2). Het is geen kant en klaar product. Carbid wordt gemaakt van steenkool ‘cokes’ en gebrande kalk. De kwaliteit van calciumcarbide is sterk afhankelijk van het gasgehalte in de steenkool en de kwaliteit van het versmeltingsproces.
En wist je dat onze bloemencorso’s ook vallen onder ons culturele erfgoed!
Nog meer cultureel immaterieel erfgoed
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: