Banen in de groene sector – Wanneer jij je groene vingers uit de mouwen wilt halen, dan is het tijd om een baan te zoeken in de groene sector. Er zijn enorm veel banen te vinden in deze sector. Maar welke leuke banen zijn dat nou precies. Hieronder lees je een paar leuke banen die je kunt uitvoeren in de groene sector.

Banen in de groene sector

Baan zoeken

Allereerst is het belangrijk dat je klaar bent om een baan te zoeken. Zorg er dus voor dat je je cv helemaal up to date hebt gemaakt. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken in welke streek je wilt werken en wat je precies wilt doen. Het is dus verstandig om jezelf al een beetje te oriënteren op de verschillende banen. Bij AB Werkt kun je gemakkelijk verschillende banen in de groene sector vinden die wellicht heel goed bij je passen.

banen in de groene sector

foto: Erich Röthlisberger, op Pixabay

1. Boswachter

Ben jij nu helemaal gek op het bos en het leven in het bos? Dan is boswachter misschien wel wat voor jou. Als boswachter heb je allerlei verschillende taken die je uit moet voeren. Denk hierbij aan het beheren van een natuurgebied. Dat kan een heel groot gebied zijn, maar ook een kleiner gebied, daarin kun je zelf een keuze maken. Ook is het belangrijk dat jij ervoor zorgt dat mensen in het natuurgebied zich aan de regels houden. Wanneer ze bijvoorbeeld afval op de straten gooien, dan heb jij de autoriteit om daar iets van te zeggen.

Daarnaast kun je ook mensen een rondleiding geven door het natuurgebied en ze uitleg geven over het mooie stukje grond waar jij de leiding hebt. Ook is het jouw taak om ervoor te zorgen dat het gebied er mooi bij ligt. Zorg dus dat er regelmatig gesnoeid wordt en dat het afval netjes opgeruimd wordt. Genoeg te doen dus als boswachter!

2. Dierenverzorger

Naast boswachter kun je ook een baan kiezen die meer te maken heeft met dieren. Zo kun je ervoor kiezen om dierenverzorger te worden. Er zijn in Nederland enorm veel dieren te vinden die verzorgd moeten worden. Denk hierbij aan varkens, koeien, kippen en andere dieren. Jouw taak is om te zorgen dat de dieren voldoende te eten hebben, dat ze er netjes bijlopen en dat hun leefruimte goed verzorgd is. Zorg dus dat de hokken mooi schoon zijn en dat ze buiten kunnen lopen wanneer dat mag. Je kunt er dus voor zorgen dat de dieren een mooi leven leiden met alles wat ze nodig zijn.

3. Hovenier

Ook kun je ervoor kiezen om echt je groene vingers te gebruiken als hovenier. Wanneer je hovenier wilt worden dan is jouw taak heel duidelijk, zorg dat alle tuinen er mooi bij liggen. Je kunt bijvoorbeeld één keer in de week op bezoek gaan bij mensen om hun tuin te snoeien, te grasmaaien en te verzorgen.

Daarnaast kun je ook hele plannen bedenken voor een tuin. Als mensen een nieuwe tuin willen, dan kan jij ervoor zorgen dat die nieuwe tuin er komt. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping bouwen, een mooie heg laten plaatsen, een terras laten leggen of je tuin omtoveren tot een paradijs. Jij kunt dus mensen helpen met hun tuin, dus laat maar snel die groene vingers zien en ga aan de slag als hovenier!

4. Boer(in)

Als laatste van dit rijtje is het beroep van een boer of natuurlijk een boerin. Je kunt helemaal een eigen bedrijf opstarten met bijvoorbeeld melkkoeien, varkens en kippen. Jouw taak is om de dieren te verzorgen, eventuele grondstoffen verbouwen en ervoor zorgen dat het land genoeg te eten heeft. Het beroep vereist veel verschillende vaardigheden. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid begint met je nieuwe baan en wie weet staat jouw melk wel in de supermarkt!