Vier de Lente. Van zachtzoete Viburnum tot intens geurende Hyacinten. De splinternieuwe voorjaarseditie van ‘365 dagen bloemen’ staat vol ideeën om de lente te vieren. Laat je inspireren door de sprankelende lenteboeketten, de laatste geurtrends en verhalen van het veld.

Vier de lente

Terwijl het buiten nog fris is, is het bij de bloemist al volop voorjaar. Van frêle Ranonkels tot stoere Magnoliatakken. Het assortiment voorjaarsbloemen is een feest voor alle zintuigen. In het magazine staan de meest uiteenlopende boeketten (inclusief geurende boeketten voor lentebruiden). De boodschap is eenduidig: ‘Kom binnen! De lente begint hier!’ Het magazine is bedoeld voor de bloemist, maar kijk gerust mee.

vier de lente

Heerlijke hyacint

Geuren doet de hyacint altijd. Dat maakt deze bloem zo onweerstaanbaar. De geur van hyacint is niet onder een noemer te vangen. Maar is de kleur ook bepalend voor de geur?
Witte hyacinten ruiken meestal licht en fris bloemig, terwijl blauwe vaker sterk en intens geuren. Toch heeft geur vooral met de cultivar te maken. Hyacinthus Delfts Blauw is een voorbeeld van een sterk geurende cultivar. De Pearl-serie bestaat uit verschillende kleuren – wit, roze én blauw – en is veel zachter van geur.

lentebloemen

Positieve stemming

Het is bewezen: geuren hebben een positieve verwerking op je brein. Mhmmm heerlijk een bos met voorjaarsbloemen. Of de geuren nu nostalgische momenten oproepen of je compleet tot rust laten komen… iedereen kan juist nu een flinke dosis positieve energie gebruiken. Het geluksstofje dat hiervoor zorgt heet endorfine.
Vraag de bloemist gerust eens om een geurboeket. Wie weet worden herinneringen aan vroeger wakker gekust. Het opsnuiven van lentegeuren is sowieso dé manier om de winter achter je te laten.

Het Lentemagazine 365 dagen bloemen is mogelijk gemaakt door 2.000 kwekers. Zij telen meer dan 132 verschillende bloemen in meer dan 15 landen en verhandelen dit via Royal FloraHolland.

[intro-foto: rgb stock, Zela, Marja Flick-Buijs]

vier de lente

Stinzenbollen

Al vanaf half februari kleuren de eerste voorjaarsbloeiers de winterse landgoederen en parktuinen. Deze bloeiers worden ook wel stinzenplanten genoemd. Het stinzenseizoen loopt zeker tot half mei. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit.
Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw worden aangeplant. Op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. De stinzenplanten zijn vaak aangeplant door de adellijke families die hun tuinen in het vroege voorjaar wilden opfleuren. Al eeuwenlang komen de planten ieder jaar trouw weer naar boven.

Meer over stinzenplanten zie De Warande.

Nog meer lentebollen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag, bijvoorbeeld over stinzenbollen.