HILLEGOM – Vijverplanten. Niet alleen voor mensen is een vijver aantrekkelijk, ook insecten als waterjuffers en libellen komen op vijverplanten af. Bij het woord vijverplanten komen waterlelies bij de meeste mensen als eerste bovendrijven. De prachtige lotusbloem sluit in de avond om de volgende ochtend weer open te gaan. Deze zon aanbiddende planten zijn er in veel kleuren en maten. Je hebt er geen grote vijver voor nodig. Er zijn waterlelies die het al goed doen in minivijvers van 30 centimeter diepte.

 

vijverplanten

Caltha palustris

 

Vijverplanten

De keuze aan planten voor een vijver is enorm. Er zijn oever- en moerasplanten, drijvende planten en zuurstofplanten. Ze zijn allemaal belangrijk voor het biologisch evenwicht in de vijver. Vijverplanten halen namelijk voedingsstoffen uit het water en zorgen voor schaduw, waardoor algen minder kans krijgen. En dieren schuilen eronder of leggen hun eitjes erop.

vijverplanten

Lysichiton camtschatcensis

 

 

Voor oevers en moeras

Oever- en moerasplanten zijn vijverplanten die in natte grond of ondiep water groeien. Kikkers en salamanders verschuilen zich graag tussen deze natte vijverplanten. Een bekende is de goudgeel bloeiende dotterbloem (Caltha). De lidsteng (Hippurus) laat veervormige stengels boven het water uitsteken. Net als goudknots (Orontium) met haar witte aren met gele punten als kaarsjes.

 

vijverplanten

Nymphaea Marliacea Albida

 

 

Drijvend

Drijvende vijverplanten drijven op het water. Het fijne is dat ze zich makkelijk vermeerderen. Soorten als krabbenscheer (Stratiotes) en watersla (Pistia) vallen onder deze groep. Doordat ze voor veel schaduw in de vijver zorgen, zijn ze perfect om het water niet te warm te laten worden in de zomer.

 

 

Lelite vijverplantenPlantenonderhoud

De ‘groeimaand’ mei is een ideale tijd om nieuwe planten te poten in je vijver. Ook kunnen de lelies nu nog worden gescheurd en de moerasplanten uitgedund. Plant de lelieknollen in een goede plantenmand gevuld met speciaal voor waterlelies samengestelde voedingsaarde met blauwklei en gedroogde laagveenturf. De ontwikkeling van een waterlelie is voor een groot deel afhankelijk van zo’n speciale voedingsbodem.

vijverplanten

waterjuffer

 

Zuurstof

Zuurstofplanten zijn planten die het hele jaar door volledig onder water leven. Ze springen niet direct in het oog, maar brengen wel veel zuurstof in het vijverwater. Waterpest (Elodea) is een bekende zuurstofplant. Twee andere zuurstof producerende vijverplanten zijn vederkruid (Myriophyllum) en fonteinkruid (Potamogeton).

 

 

Tips

Om goed te groeien, hebben vijverplanten voldoende warmte en licht nodig. Zorg dus voor een plaatsje in de zon of halfschaduw.
Hoe meer verschillende niveaus je vijver heeft, hoe groter de keuze. Iedere vijverplant heeft namelijk z’n eigen voorkeur voor waterdiepte.

Foto-Credits: www.pereneialpower.nl
Meer informatie over vijver, vijveronderhoud en vijverleven: www.velda.nl