Vijverwater – Gezond vijverwater is goed voor alle waterplanten. Zeker nu de bloeiperiode van de waterplanten er weer is. Belangrijk dus om geregeld de kwaliteit van het vijverwater, 1x in de twee weken, te controleren om vast te stellen of de waterhardheid in de vijver gunstig is. Planten groeien namelijk het beste in water met een hardheid (of GH-waarde) van tenminste 8° DH.

Vijverwater

Zuurgraad

Om het water in de vijver op de ideale kwaliteit te brengen kan je eenvoudig starten met de watertest van Velda. De belangrijkste waarden worden in de test weergegeven: de pH-waarde, GH-waarde en KH-waarde.

vijverwater pond test app

Op peil brengen kwaliteit vijverwater

Met de Pond test App kun je de waterwaarden bepalen en bewaren. Handig om de ontwikkeling van je vijverwater te volgen. Wijken de waarden af, dan kan je die op peil brengen met GH Plus, KH plus of pH min. Dit is belangrijk om te doen, zeker in deze periode zodat de waterplanten groeien.

Watertestdagen

Omdat er heel veel te vertellen valt over water in de vijver, organiseert Velda in het voorjaar en de zomer watertestdagen op diverse tuincentra in Nederland en België. Tijdens deze dagen kunnen vijverbezitters hun vijverwater gratis laten testen, zodat je goed inzicht krijgt in de kwaliteit van je vijverwater. Kijk hier of er watertestdagen bij je in de buurt worden gehouden,

draadald vijverwaterAlgen

Behalve gezond water is het van belang om altgroei tegen te gaan. Algen belemmeren de groei van waterplanten. Meest voorkomend zijn groene alg en draadalg.

Draadalgen gedijen bij een zeer laag of afwezig fosfaatgehalte en een laag nitraatgehalte. De draadalgen profiteren daarvan en laten na de groei los om als glibberige kluwen aan het wateroppervlak drijven. Gevolg is een lage KH-waarde en hoge pH-waarde en vrijwel altijd stagnatie van de groei van zuurstofplanten. Groene alg en draadalgen kunnen het best besteden worden met Algenstop.

Meer informatie op de site van vijverspecialist Velda.

Intro-foto: foto-credits: iverde.