OEGSTGEEST – Vijvertips. De maand augustus verschilt wat de vijver betreft niet zoveel van de maand juli. Ook in deze maand kunnen de watertemperaturen relatief hoog zijn. Denk dus aan het zuurstofgehalte, want warmer water bevat minder zuurstof.
 Vooral ’s ochtends kan er in de vijver zuurstoftekort ontstaan door de waterplantengroei. ’s Nachts wordt er namelijk geen zuurstof geproduceerd door de zuurstofplanten terwijl de andere planten wel zuurstof opnemen.

Dit artikel is verzorgd door de vijverspecialisten van Velda.

 

3 Vijvertips

Augustus

Om voldoende zuurstof in de vijver te krijgen is waterbeweging nodig. Door middel van een vijverpomp of luchtpomp kan zuurstofgebrek worden voorkomen.

Tip 1: Beluchten, Beluchten en … Beluchten.

 


Algen

Algen groeien snel door het warme weer en het felle zonlicht. Maak daarom de pomp regelmatig schoon en verwijder algen met een schepnet. Dun de zuurstofplanten uit en verwijder de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten.

Tip 2: Speciaal onderhoudsgereedschap kan hierbij goede diensten bewijzen.

 

3 vijvertips

 

Vissen groeien

De vissen groeien in deze maand hard, het kleurpatroon ontwikkelt zich en er wordt conditie opgebouwd voor de komende wintermaanden. Voer de vissen daarom ook meer dan normaal. Let wel op dat er geen voer overblijft, dit is weer een voedingsbron voor algen.

Tip 3: Lees meer Tips voor verantwoord vissen voeren.

In augustus zijn de jonge reigers uitgevlogen en moeten nu zelf voor voedsel zorgen. Vooral in de vroege ochtend en in de avondschemering zijn ze erg actief. Bescherm je vissen daarom goed tegen deze vliegende jagers.

 

Vijver-onderhoud augustus

– Houd het waterpeil en de hardheid van je vijverwater goed in de gaten.
– Snoei regelmatig drijvende planten, waterplanten en lelies.
– Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver, door te beluchten.
– Bescherm vissen tegen reigers en andere jagers.

Zie ook het artikel 4 vijver-tips voor de maand juli op GroenVandaag.

 

Foto’s: Wikimedia Commons