GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

Fred’s choice: herfst met hemelse bamboe

2022-11-22T13:04:56+02:0010 oktober 2015|Nieuws|

Hemelse Bamboe. De dagen worden korter, het weer helaas natter en kouder. Maar niet getreurd, ook de herfst is een seizoen waarin een groot aantal planten hun schoonheid willen tonen. De Hemelse bamboe (Nandina) is zo’n sierheester. Naarmate het tuinseizoen verstrijkt, wordt deze alleen maar mooier en mooier.

Hemelse bamboe

Nandina bloeit in de vroege zomer met prachtige witte bloempluimen, gevolgd door rode bessen. Maar zodra de temperatuur in de nazomer daalt, begint het kleurenspektakel pas echt. Het groene blad verkleurt dan prachtig naar geel, oranje en/of vlammend rood.

Hemels en heilig

Nandina groeit van nature in een gebied van India tot Japan. Daar staat de plant bekend als Nanten. Wat ‘probleem oplossend’ betekent ook wel ‘Plant van geluk’. Zorgen delen met de plant zou direct opluchting opleveren. Ook werd deze plant vaak aangeplant bij tempels en poorten om kwade geesten te weren. In 1804 is de Nandina naar Europa (Engeland) gehaald, waar het de Engelse naam kreeg heavenly of sacred bamboo. De verwijzing naar bamboe is misleidend, omdat Nandina geen familie is van bamboe. Wel heeft Nandina kaarsrechte en dicht opeenstaande stengels hetgeen erg vergelijkbaar is met bamboe.

Hemelse bamboe (Nandina)

Noviteiten

De laatste jaren zijn er diverse nieuwe variëteiten van Nandina op de markt gekomen.

-Nandina domestica ‘Sunset Boulevard’ nieuw 2015 (intro foto)
-Nandina domestica ‘Twilight’ nieuw 2015
-Nandina domestica ‘Obsessed’ nieuw 2014
-Nandina domestica ‘Fire Power’ nieuw 2013
-Nandina domestica ‘Tuscan Flame’ nieuw 2015

Groeiwijze en eisen

Nandina is een groenblijvende heester die weinig eisen stelt aan de grond. Om Nandina optimaal tot zijn recht te laten komen, plant je deze het liefst solitair in de border of in een fraaie pot op het terras. De sierlijke struik die voor oosterse sferen kan zorgen is winterhard, maar heeft een lichte voorkeur voor een beschutte plaats in de halfschaduw.

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.

Ga naar de bovenkant