Vleermuizen tellen – Op 24, 25 en 26 mei vindt de jaarlijkse Vleermuistuintelling weer plaats. In de avondschemering komen deze mysterieuze vliegende zoogdieren tevoorschijn, op jacht naar muggen en andere insecten. Via Tuintelling.nl kunnen de waargenomen vleermuizen worden doorgegeven.

Vleermuizen tellen

Fotocredits introfoto: Erik Boer, Zoogdiervereniging.

Hulpmiddelen bij het tellen

Daar waar we genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen en een donkere nacht leven vleermuizen. Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen zijn sommige regelmatig in en boven tuinen te zien. Vleermuizen dragen bij aan het in toom houden van het aantal muggen en voor groente, fruit- en tuinplanten schadelijke insecten. Ze vormen een belangrijke schakel binnen onze groene omgeving. De aanwezigheid van vleermuizen is dus een goede graadmeter voor hoe duurzaam en natuurrijk een buurt is. Daarom onderzoeken we in mei de verspreiding van vleermuizen tijdens de Vleermuistuintelling. Een instructie voor het tellen en invoeren van vleermuizen is te vinden op Tuintelling.nl. Daarnaast is een handige herkenningskaart beschikbaar.

Een uitgebreide versie van dit bericht staat op de website van de Zoogdiervereniging.

Vleermuizen tellen tijdens de Vleermuistuintelling

Bart Noort bekijkt de vleermuizen vanuit zijn achtertuin.
Foto: Odile Noort-Schmidt

Muggen veelvraten

Vliegen kost veel energie en daarom zijn vleermuizen echte ‘insectenveelvraten’. Dwergvleermuizen en watervleermuizen zijn gek op muggen en eten al snel zo’n duizend muggen per nacht. Laatvliegers, rosse vleermuizen en grootoorvleermuizen eten vooral kevers en nachtvlinders. De dwergvleermuizen die in een gemiddelde wijk in Nederland wonen, eten in totaal tussen de vier en vijftien miljoen insecten per jaar, waaronder ook veel steekmuggen.

Duurzaam en natuurrijk

De aanwezigheid van vleermuizen is dus een goede graadmeter voor hoe duurzaam en natuurrijk een buurt is. Daarom onderzoeken we in mei de verspreiding van vleermuizen tijdens de Vleermuistuintelling. Doe mee en voer je waarnemingen achteraf in. Noteer hoeveel vleermuizen je tegelijk hebt gezien. Doe dit wel vóór maandag 27 mei om 12.00 uur, want daarna maken we de balans op.