WAGENINGEN – Vlindertelling. Het gaat slecht met onze vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin.
De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen in de tuin.

Vlindertelling

Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kun je dus meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

 

vlindertelling, vlinders
Koolwitje

Vlinders herkennen en melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Effecten van de droogte

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders! In Noord- en Noordwest-Nederland, waar de hitte nog meeviel, vlogen heel veel vlinders. Maar in het binnenland en zuiden waren alle vlinders verdwenen. En het is nog steeds erg droog; welk effect dit heeft kunnen we zien in de tuintelling.

 

vlindertelling, vlinders
Vlinderapp

Waarom gaat het slecht met vlinders?

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met onze vlinders gaat het niet goed. We zien veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

TIP

Lees ook zit artikel: Vlinders verleiden met nectarplanten.

 

vlindertelling, vlinders
De kleine vos

Maak de tuin vlinderklaar!

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

✔ Plant nectarrijke bloemen voor vlinders.
✔ Zorg voor voedselplanten voor rupsen.
✔ Gebruik geen gif.

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl
De Tuinvlindertelling wordt gehouden van 6 t/m 28 juli 2019.