Vlinderweek. Op initiatief van de Vlinderstichting wordt van 27 juni tot en met 5 juli de vlinderweek gehouden. Een jaarlijks terugkerend evenement met als doel het leven in de tuin te bevorderen en de tuin letterlijk en figuurlijk weer broedplaats te laten zijn van vlinders, bijen en andere dieren.Vlinderweek

De week wordt vooral door de tuincentra aangegrepen om de biodiversiteit in onze tuinen te promoten. Dit gebeurt met de themacampagne Vlinders in de tuin. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er tal van planten en struiken die hiervoor kunnen zorgen, waarvan de bekendste natuurlijk de Buddleja oftewel vlinderstruik is.

bron: vlinderstichting
foto met dank aan 4fotos.eu

Addenda Granda Hebe
Hebe of Struikveronica

Vlinders zijn dol op de nectarrijke hebe. De plant is bovendien prachtig om te zien. Het kwekerscollectief Addenda teelt drie verschillende soorten Hebe, ook wel bekend als struikveronica. Ze variëren qua pluimgrootte, bloemkleur en bladkleur. Hebe ‘Donna’ met donker blad heeft bloempluimen van ongeveer 7 cm in blauw, wit, paars, lila, roze en rood. De paarse Hebe ‘Granda’ heeft de grootste pluimen: ruim 10 cm. Hebe ‘Classica’ kenmerkt zich door bont blad en is verkrijgbaar met blauwe en paarse pluimen.
Hebe’s zijn sterke tuinplanten en kunnen zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw staan. Geef Hebe, met name in potten, wel regelmatig water zodat de potkluit niet uitdroogt. Eens per twee weken een beetje plantenvoeding resulteert in een extra rijke en lange bloei.

8 bijvriendelijke planten

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja) is een betoverende verschijning met opvallende bloemtrossen die per soort variëren van 10 tot 30 cm lengte. Ook is er een verscheidenheid aan kleur: wit, roze, blauw, lila en dieppaars. De bloemtrossen en doordringende geur hebben een enorme aantrekkingskracht op vlinders en honingbijen. Ze doen zich tegoed aan heerlijke nectar. Dat levert een levendig schouwspel op.Nog meer over vlinders

Meer weten over vlinders en van welke bloemen die houden, lees deze artikelen op GroenVandaag.