Als je zonnepanelen koopt – Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzame energie op te wekken. Ze kunnen je helpen om je energierekening te verlagen en je huis te verduurzamen. Maar voordat je zonnepanelen koopt, is het belangrijk om je goed te informeren. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten volgens installateur Nick van Paneelcompany.

Als je zonnepanelen koopt

Geschikt dak

Zonnepanelen moeten op een dak worden geplaatst dat voldoende zonlicht krijgt. Het dak moet ook sterk genoeg zijn om het gewicht van de panelen en de bevestigingsmaterialen te dragen. Als je twijfelt of je dak geschikt is voor zonnepanelen, kun je een erkende installateur inschakelen voor een dakinspectie.

Prijs & terugverdientijd

De aanschaf van zonnepanelen is een investering. Het is belangrijk om te berekenen of de investering zich terugverdient. De terugverdientijd hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van het zonnepanelensysteem, de energieprijzen en de subsidies die je kunt krijgen.

Lange garantieperiode

De garantieperiode op zonnepanelen is meestal 10 tot 25 jaar. Het is belangrijk om te kiezen voor panelen met een lange garantieperiode, zodat je zeker weet dat ze nog goed werken als de garantieperiode is verstreken.

Betrouwbare fabrikant

Er zijn veel verschillende fabrikanten van zonnepanelen op de markt. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare fabrikant met een goede reputatie. Je kunt dit doen door recensies te lezen of contact op te nemen met andere klanten van de fabrikant.

Waarom je juist nu zonnepanelen moet kopen en onderhoud je zonnepanelen

Jou Inhoud Komt Hier

Efficiëntie

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het rendement, hoe meer stroom een zonnepaneel opwekt. Het is belangrijk om te kiezen voor panelen met een hoog rendement, zodat je meer stroom opwekt en dus minder afhankelijk bent van je energieleverancier.

Type zonnepaneel

Er zijn twee hoofdtypen zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijne panelen zijn iets efficiënter dan polykristallijne panelen, maar ook iets duurder. Polykristallijne panelen zijn iets goedkoper dan monokristallijne panelen, maar ook iets minder efficiënt.

Omvormer

De omvormer zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in wisselstroom, de stroom die in je huis wordt gebruikt. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die past bij je zonnepanelensysteem.

Installateur

Zonnepanelen moeten door een erkende installateur worden geïnstalleerd, zoals Paneelcompany in Velsen-Noord. De installateur zorgt ervoor dat de panelen correct worden geplaatst en dat de installatie veilig is.

Tips voor het kopen van zonnepanelen

  • Vraag offertes aan bij meerdere installateurs. Zo kun je de prijzen vergelijken en de beste deal vinden.
  • Staar je daarentegen niet alleen blind op de prijs. Kijk ook naar de kwaliteit van de panelen (opbrengst in Wp) en of de installateur gebruik maakt van micro-omvormers.
  • Lees recensies van installateurs voordat je een keuze maakt. Zo krijg je een goed beeld van de kwaliteit van het werk.
  • Zorg dat je een schriftelijke offerte krijgt met alle relevante informatie, zoals de prijs, de omvang van het systeem en de garantieperiode.

Met een goede voorbereiding kun je een verstandige keuze maken voor zonnepanelen. Let hierbij ook op je energieleverancier.