Duurzaamste energieleveranciers – Tegenwoordig heb je de keuze uit een ruim aanbod wanneer je op zoek bent naar een duurzame energieleverancier. Maar omdat er zoveel keuze is vinden consumenten het lastig om erachter te komen welke energieleveranciers het duurzaamst zijn. In dit artikel kijken we naar welke energieleveranciers nou echte groene stroom leveren en het hoogste scoren op duurzaamheid.

Duurzaamste energieleveranciers

Wat is groene stroom?

Voordat we kijken naar de meest duurzame energieleveranciers is het belangrijk om te kijken wat nou echte groene stroom is. Groene stroom wordt uitsluitend opgewekt door hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, biomassa en waterkracht. Er wordt bij het opwekken geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen zoals bij grijze stroom wel het geval is. In Nederland was in 2020 ruim een kwart van alle verbruikte stroom uit duurzame bronnen opgewekt.

Veel energieleveranciers zeggen dat ze groene stroom leveren terwijl dat niet helemaal waar is. Deze leveranciers leveren grijze stroom maar kopen certificaten waardoor ze het als Europese groene stroom mogen verkopen. Echte groene stroom wordt in Nederland zelf opgewekt. Daarom is het belangrijk bij het vergelijken van groene stroom om te kijken waar de stroom vandaan komt.

windenergie

oud geleerd

Energieleveranciers die echte groene stroom leveren

Afgelopen maand heeft de consumentenbond gekeken welke energieleveranciers nou écht duurzaam zijn. Er zijn in totaal maar 12 leveranciers die hoger dan een 8 scoorde. De energieleveranciers die een 10 op duurzaamheid scoorde zijn:

  • Energie VanOns
  • Om | nieuwe energie
  • Powerpeers
  • Pure energie
  • Vrijopnaam

Verder scoorde ook leveranciers zoals Vandebron, Eneco en Budget Energie hoog op duurzaamheid. Als je voor je woning opzoek bent naar een groener energiecontract dan kun je het beste een online energie vergelijker gebruiken. Daarbij kun je overzichtelijk alle energie aanbiedingen vergelijken en filteren op groene stroom uit Nederland. Hierdoor draag je bij aan een duurzamere wereld en ben je zo goedkoop mogelijk uit.

duurzaam

jong gedaan

Energie opwekken uit planten

Zoals eerder genoemd is het mogelijk om groene energie op te wekken uit biomassa. Bij energie uit biomassa wordt plantaardig of dierlijk materiaal doormiddel van vergisting, verbranding of vergassing omgezet naar energie. Deze vorm van energie opwekken wordt als een hernieuwbare energiebron gezien doordat de planten uiteindelijk weer terug groeien.

Naast biosmassa zijn er ook verschillende onderzoeken uitgevoerd om te zien of we energie uit planten kunnen opwekken. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Plant-e, die ontwikkelt producten waarbij levende planten elektriciteit generen. In de toekomst zal het dus mogelijk zijn dat een deel van onze apparaten stroom krijgt van levende planten.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag over energie opgewekt met zonnepanelen: Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt?

Foto-credits bij dit artikel:
-introfoto: Ashes Sitoula op Unsplash.
-foto windmolens: Ian Van Landuyt op Unsplash.
-foto molen: Stefan Widua op Unsplash.