Groene koffie – Koffie, we kunnen niet meer zonder. Zeker wanneer we de avond ervoor een feestje met prinsessenjurk of bandanas hebben gehad, is koffie als een soort vloeibaar goud om je weer goed te voelen. Toch kiezen wij mensen steeds vaker voor een groen kopje koffie. En dan bedoelen we natuurlijk niet de kleur van de koffie, maar hoe duurzaam de koffie is.

Groene koffie de trend

Kennis van de herkomst

Veel mensen zijn zich tijdens de pandemie gaan verdiepen in koffie. De ‘melk en suiker’ periode is hiermee verleden tijd. Steeds meer mensen hebben zich verdiept in de herkomst van koffie. Hierdoor is de voorkeur voor duurzame koffie flink gestegen en is ook de plantaardige melk in trek.
Hierbij is een belangrijke trend dat we in een restaurant of op werk dezelfde keuzes willen kunnen maken als thuis. Drink jij het liefste een cappuccino met havermelk thuis, dan wil je dit ook in een restaurant kunnen kiezen. De duurzame trends die in de horeca al geruime tijd geleden, breken nu ook privé en op kantoor door. Wij vinden het een goede zaak!

groene koffie

Duurzame koffie

Steeds meer mensen voelen zich maatschappelijk betrokken en de klimaatverandering is dan ook een veelkomend onderwerp bij talkshows. Wereldwijd hebben we te maken met natuurrampen. Zo is er ook sprake van meer droogte en extreme regenval.

We willen weten wat de oorsprong is van onze producten; uit welk land komt onze koffie, is deze wel duurzaam geproduceerd, onder welke arbeidsomstandigheden. Daarnaast wordt koffie met duurzame certificaten steeds populairder. Koffiemerken die transparant zijn krijgen hiervoor veel waardering.

Tips voor een duurzamer bakkie

  • Maak niet meer koffie dan je opdrinkt.
  • Giet filterkoffie in een thermoskan, zodat je het apparaat uit kunt zetten.
  • Gooi gebruikte koffiefilters en koffieprut weg in de GFT bak.
  • Gebruik hervulbare koffiecups.
  • Check of er een keurmerk op de verpakking staat.
  • Neem je eigen beker mee voor koffie onderweg. Zo voorkom je afval.

Plantaardige melk in je koffie

Naast de keuze voor duurzame koffie, is ook de trend van plantaardige melk al een aantal jaar zichtbaar. Consumenten drinken thuis en in de horeca nu eenmaal steeds vaker plantaardige melk. Dit heeft gezorgd voor een enorme ontwikkeling op de soorten plantaardige melk. Zo kun je niet alleen meer kiezen voor sojamelk en amandelmelk, maar zijn ook havermelk, erwtenmelk en kokosmelk in trek.

En dat we het veel in koffie drinken, zien we terug in de diverse barista edities van de plantaardige melk. Deze wordt speciaal gebruikt in koffie en schuimt beter op voor de latte art.

Groene koffie is hip! Doe jij al mee aan deze trend?

fotocredits
-introfoto, Tina Guina, op Unsplash
-foto 2, fahmi Fakhrudin, op Unsplash