Graszoden leggen – Het leggen van graszoden kan het hele jaar door, de enige voorwaarde is dat het niet mag vriezen. Als de grond bevroren is kunnen de wortels namelijk niet in de bodem groeien, ook is er in de winter vaak te weinig licht voor graszoden om te wortelen/groeien. In dit artikel vertellen wij wat nou écht de beste periode is om graszoden te leggen. Lees verder voor ons advies.

Door Lageman Graszoden

Graszoden

Graszoden kunnen het hele jaar door gelegd worden, alleen in de winter niet. Dit om de volgende redenen:

-Bij vorst krimpen de zoden.
-Zoden kunnen niet gesneden worden.
-De zoden kunnen niet wortelen door de bevroren bodem.
-Er is onvoldoende licht voor de zoden om goed te kunnen groeien, dit komt door het sombere weer in de winter.

graszoden leggen

Beste omstandigheden voor graszoden leggen

Het is belangrijk om rekening te houden met drie factoren bij het leggen van graszoden, namelijk: temperatuur, vochtigheid en ondergrond. Als deze factoren allemaal gunstig zijn betekent het dat je kan beginnen met het leggen.

Temperatuur

Allereerst is het belangrijk dat overdag de temperatuur boven de 10 graden stijgt, dit zorgt er namelijk voor dat gras groeit. Deze temperatuur wordt vaak in het voorjaar al gehaald en blijft tot in het najaar gehandhaafd. Dit betekent dat je vanaf maart tot in november zoden kunt leggen.

tuinseizoen

Vochtigheid

Naast de juiste temperatuur heeft gras ook water nodig om te groeien. Voor de temperatuur zijn we afhankelijk van het klimaat, echter kunnen we devochtigheid zelf regelen met een beregeningssysteem of met de tuinslang. Wanneer je ervoor kiest om de zoden in de zomer te leggen is het belangrijk om genoeg water te geven. Een pas aangelegd gazon heeft namelijk extra water nodig tijdens warme zomerdagen.

Ondergrond

Verder is de ondergrond ook nog een belangrijke factor voor het kiezen van het ideale moment om graszoden te leggen. Een drassige ondergrond is afgeraden, tijdens een hele natte periode raden wij je af om zoden te leggen. Verder is het belangrijk dat de ondergrond bewerkbaar is.

gazon

Wanneer zoden leggen?

Kortom, de beste periode om gras te leggen is het voor- en najaar wanneer de temperatuur boven de 10 graden is. Daarnaast is het belangrijk om de zoden te leggen op een droge dag. Wanneer het de hele dag regent kan je beter even wachten op een drogere dag.

Na het lezen van dit artikel weet je precies wanneer je graszoden kan leggen. Nog een tip. Het is natuurlijk ook belangrijk om kwalitatieve graszoden te kopen voor een perfect gazon. Wij hebben goede ervaringen met Graszodengelegd.nl. Wil je ook zoden bestellen? Klik op de link voor meer informatie en prijzen.

Nog meer gras: siergrassen!

Denk ook eens aan siergrassen in je tuin. Wintergroen en zeer decoratief. Lees deze artikelen op GroenVandaag: