6 zwierige siergrassen Ze staan graag op een zonnige plek. En je kunt ze bijna overal bij of tussen zetten. Combineer grassen bijvoorbeeld met andere vaste bloeiende planten. Daarmee trek je volop vlinders, bijen en vogels naar je tuin. Droom je van een romantische tuin? Laat grassen dan zwieren in de border.

Dit artikel is verzorgd door iVerde

miscanthus sinensis Ferner Osten – Molinia caerulea variegata – miscanthus sinensis

6 zwierige siergrassen

Grassen zijn altijd in beweging. Een zuchtje wind is genoeg om ze te laten zwenken, zwieren en zwaaien. Ook ’s winters zijn grassen prachtig om te zien: de verdorde sierlijke pluimen, een laagje rijp op het dunne blad. Grassen zijn sterke, vaste planten. Door hun zachte, natuurlijke uitstraling laten ze zich makkelijk combineren. Voor een vriendelijke border mix je siergrassen met bloeiende vaste planten in zachte pastellen. Heb je graag veel kleur? Er zijn ook grassen met prachtig gekleurde pluimen, zoals Pennisetum ‘Red Bunny Tails’.

Lees ook het artikel over de bijzondere siergrassen van The Green Corner.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Grassen als schoonheden

1- Molinia caerulea – Pijpestrootje
2- Miscanthus sinensis – Chinees Prachtriet
3- Carex nigra – Zwarte Zegge
4- Briza media – Bevertjes
5- Pennisetum – Lampepoetsersgras
6- Cortaderia – Pampasgras

molinia

1- Molinia caerulea

Pijpestrootje. Molinia doet het goed op natte zure gronden. Inheems. Je ziet dit gras vooral op de heide, waar het door zijn snelle groei door schapen wordt gegeten om de heideplanten ruimte te geven. Rechtopgaande stengels met een bruingroene bloeiwijze in juli-september. Dit gras wordt circa 30 tot 70 cm hoog. De uitgebloeide halmen en het verdorde blad van Molinia caeruleaa kan je het beste afknippen in maart.

miscanthus

2- Miscanthus sinensis

Chinees prachtriet. Siergras dat goed tegen zoutige wind kan. Standplaats zon, halfschaduw en bloeitijd in september-november. Omdat Miscanthus tot de hogere grassen behoort, kan het perfect dienen als haag, waardoor je in de tuin meer privacy hebt. De sierlijke gekleurde pluimen aan het einde van de stengels blijven ook zichtbaar na de bloei. Decoratief.

carex nigra

3- Carex nigra

Zwarte Zegge. Bloeit met opstaande zwarte aren in de periode april-juni. Bloeikleur is bruin. Carex nigra wordt ongeveer 40-60 cm hoog en staat graag op een plaats in de zon tot halfschaduw. De standplaats dient vochtig te zijn. Carex nigra is goed te gebruiken in een vochtige schaduwtuin of in de drassige omgeving van een vijver. Planten in groep, geschikt als bodembedekker.

briza media

4- Briza media

Trilgras of Bevertjes. Bloeit met opvallende platte aartjes in de periode mei-juni. Briza media staat graag op een zonnige standplaats op een vochtvasthoudende bodem. Het gras woekert niet maar vormt mooie pollen. De hoogte ongeveer 60-70 cm. Solitair toe te passen lage bodembedekkende vaste planten, zoals Leptinella squalida, Ajuga reptans (Kruipend zenegroen) of Lysimachia punctata (Wederik). Uitgebloeide halmen het beste afknippen in maart.

pennisetum

5- Pennisetum

Lampepoetsersgras.  Pennisetum alopecuroides ‘Reborn’ (hier afgebeeld) hoort bij de polvormende siergrassen. Dit gras is zeer geschikt voor in een border en de prairietuin. Bloeit in augustus-november. ‘Reborn’ heeft zeer decoratieve bruine, borstelige pluimen die een hoogte kunnen bereiken van circa 70 cm. Zet dit gras bij voorkeur in goed doorlatende grond op een plek in de volle zon.

cortaderia

6- Cortederia

Pampasgras.  Cortaderia selloana 250-300 cm hoog. Bloeit met mooie grote witte pluimen in de periode augustus-september, de pluimen blijven tot in de winter zichtbaar. Pluimen staan ook mooi in de vaas. De eerste 2-3 jaar afdekken in de winter want bij strenge vorst. In het voor jaar het oude blad afknippen. Na enkele groeiseizoenen is Cortaderia selloana te vermeerderen door de plant op te nemen en te scheuren.

Pampasgras

In een zithoekje omringd met ruisende grassen beleef je de schoonheid van deze planten intens. Als je de ruimte hebt, kies dan voor hoog opgaande zwierige siergrassen, zoals prachtriet (Miscanthus), pijpenstrootje (Molinia) en pampasgras (Cortaderia). Zo maak je van je tuin een idyllisch hofje.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.perennialpower.nl

Pluktuin

Hoe romantisch is het om weelderige boeketten te plukken uit eigen tuin? Voor een romantische pluktuin combineer je de mooiste zwierige siergrassen – zoals lampenpoetsersgras (Pennisetum) en trilgras (Briza media) – met prachtige plukbloemen. Denk aan Dahlia, Lythrum en Aster. Zo blijf je plukken tot ver in de nazomer.

Tips

– Wintergroene siergrassen, zoals zegge (Carex), zorgen voor nog meer variatie.
– Siergrassen laten zich goed drogen – gewoon aan de lucht. Leuk om te doen en helemaal hip!
– Siergrassen plant je het beste in het voor- of najaar.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.perennialpower.nl

Meer over siergrassen?

Meer weten over siergrassen? Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: