Warme deken – Bollenvelden worden toegedekt. Nu de kans op nachtvorst steeds groter wordt, zijn bollenkwekers in De Zilk bij Noordwijk koortsachtig bezig met het aanbrengen van een laag tarwestro op pas ingeplante percelen met tulpen, hyacinten en narcissen.

Warme deken

bollenvelden

Bollenvelden in de wintermaanden

Dat is nodig om de bloembollen te beschermen tegen vorstschade. Ook voorkomt de laag stro in de herfst- en wintermaanden dat het zand van de bollenvelden wegstuift. Kieviten en eenden bouwen in het warme strodek graag hun nestje en hazen vinden er in de wintermaanden een droog onderkomen. Bij bollenkweker Hulsebosch in De Zilk gaat het om 45 hectare bloembollen. In totaal wordt op zijn percelen zo’n half miljoen kilo stro gebruikt dat afkomstig is van akkerbouwers uit de buurt. De tulpen en narcissen groeien in het voorjaar dwars door de strolaag heen. Verwacht wordt dat de bloeiende bollenvelden komend voorjaar meer dan 1,5 miljoen toeristen aantrekken. Die zijn goed voor een bijdrage van minimaal 200 miljoen euro aan de Nederlandse economie.

bollenvelden respect

Bollenstreek wereldberoemd

De bollenvelden in Nederland zijn al ruim 400 jaar het visitekaartje van de Bollenstreek. De afgegraven duinen en de gezonde zeelucht hebben precies de juiste ingrediënten om bloembollen optimaal te laten groeien en elk voorjaar het meest kleurrijke landschap ter wereld te creëren. Het bloemenseizoen begint in 2024 op zaterdag 21 maart en duurt t/m zondag 12 mei. Bron: Bollenvelden in Nederland.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulpenbollen ‘Dutch Masters’ geplant bij Hermitage

Bloei

De meeste bollenvelden bloeien tussen eind maart en begin mei. Als eerste beginnen de krokussen en narcissen te bloeien gevolgd door de hyacinten en de vroege tulpen. De bloei is uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden in februari, maart en april.

Geniet van de Bollenstreek en combineer een bezoekje aan de velden met een bezoek aan Keukenhof.