Eeuwig Amaryllis – Om meteen maar met de deur in huis te vallen, de plant die wij in de volksmond Amaryllis noemen heet in het Latijn Hippeastrum. Een bolgewas uit de grote familie van de Amaryllidaceae, de narcisfamilie. Er bestaat wel een “echte” Amaryllis, maar deze komt uit Afrika. De Hippeastrum komt uit Amerika, van Noord-Argentinië tot aan Mexico en de Caraïben.

Dit artikel werd eerder verzorgd door Arjan de Graaf, dit is een update.

amaryllisbol

Eeuwig Amaryllis

De bollen die wij in de winkel kopen zijn gelukkig over het algemeen in Nederlandse kassen gekweekt en hebben al een koele rustperiode gehad, zodat ze na het planten meteen kunnen gaan bloeien in onze woonkamers. Hieronder zal ik beschrijven wat je moet doen (en laten) om jarenlang plezier te hebben van een Hippeastrum.

amaryllis eeuwig plezier

1- Planten

Zet de bollen in goede potgrond in een pot die zoveel groter is als de bol, dat je minstens 4 cm over hebt van de bol tot de rand van de potDit mag dus ook op een vensterbank boven de verwarming zijn! Bodemwarmte vinden ze heerlijk.

2- Plaats

Zet de bol in zijn pot op een zo licht mogelijke plek en het liefst op kamertemperatuur, 20 tot 24 graden is ideaal. Dit mag dus ook op een vensterbank boven de verwarming zijn! Bodemwarmte vinden ze heerlijk.

3- Water

De plant moet wakker worden en groeien en dat gaat beter met water. In het begin een klein beetje, zodat de grond niet uitdroogt, maar dat mag wat meer worden als de knop en het blad gaan groeien. Nooit uit laten drogen, maar zeker ook niet drijfnat.

4- Bloeien

Als alles naar wens gaat zal er uit de bol een dikke knop komen met daarin de knoppen voor de bloemen. Eerst zal de stengel gaan groeien en op enige hoogte zullen de knoppen uit het schutblad komen en ook gaan groeien. Soms is het verstandig om de knop steun te geven van een stok, vooral bij grootbloemige en gevuldbloemige vormen. Sommige bollen zullen 2 of meer bloeistengels geven.

amaryllis eeuwig plezierEen plek op de vensterbank, boven de verwarming, mag ook. Bodemwarmte vindt Amaryllis heerlijk.

5- Na de bloei

Nu zullen er uit de bol brede groene bladeren verschijnen. Die moeten we aan de groei houden! Dankzij deze bladeren kan de bol zonlicht omzetten in suikers die als voedsel zullen dienen voor de volgende bloei. De plant moet op een zo licht mogelijke plek staan, het liefst direct achter een raam om zoveel mogelijk licht uit onze korte (winter) dag te kunnen halen. De plant verlangt nu ook regelmatig (elke 2 weken) wat voedsel in het water. Hoe meer bladeren de plant maakt, des te beter de bloei volgende keer is. Per elke 2 paar bladeren, maakt de plant 1 nieuwe bloeistengel aan. Wanneer de nachttemperatuur boven de 8 graden is (meestal eind mei) kunnen de planten op een zonnige plek in de tuin gezet worden. Niet in de volle zon, maar zeker niet in de volle schaduw. Blijven water geven en regelmatig voeding blijven geven. De bladeren zullen nu door groeien en kunnen bij sommige varianten wel 2 meter lang worden.

amaryllisplezier

6- Voorbereiding rustperiode

Half tot eind augustus stoppen met water geven en bij voorkeur ook zorgen dat ze niet meer nat regenen. De plant goed laten opdrogen zal er voor zorgen dat hij in een rustperiode komt, stopt met groeien en het blad afsterft.

7- Rust

Half tot eind september is de Amaryllis klaar met groeien en opgedroogd. Sommige bladeren zullen afgestorven zijn, andere nog groen. Alle bladeren mogen nu afgesneden worden op een cm of 5 boven de bol. Om een goede rustperiode te verkrijgen kan de bol het best donker en op een koele plek worden weggezet. Kelder, schuur maakt niet uit. Hier laten we de bol 6 tot 8 weken met rust.

amaryllisbol

8- Wakker worden

Eind oktober, half november halen we de bol uit zijn rust. We kloppen de grond van de wortels en knippen lange en dode wortels weg. We pellen de bol als een ui : het overschot aan schil dat dood is kan ook weg. Nu planten we de bol in verse grond en beginnen we weer bij stap 1.

Op deze manier kunnen bollen eigenlijk eeuwig meegaan en groeien. Ik heb bollen gezien ter grote van een kleine voetbal, die wel 10 bloeistengels maken. Ook zullen veel bollen “klisters” maken, kleine bolletjes aan de rand van de grote bol. Deze kunnen er voorzichtig worden afgebroken en apart worden opgepot. Als ze groot genoeg zijn zullen ze ook bloeien.

Hippeastrum is geen grote Hyacinth

Vaak worden Hippeastrum op water gehouden als een grote hyacinth. Als je de bol over wilt houden is dat niet de beste manier.

Arjan_de_Graaf

Arjan de Graaf: Op de vraag waar ik deze kennis vandaan haal. Ik heb 20 jaar geleden een jaar gewerkt bij “Amazon Amaryllis” te Vierpolders, waar ze als snijbloem gekweekt worden. Op dit mooie bedrijf van Maarten Zonneveld heb ik veel geleerd.

Ik wens iedereen veel plezier met zijn Hippeastrum!

Zie ook GroenVandaag Facebook foto-album voor nog meer mooie foto’s van Amaryllis.

foto-credits iBulb