Webshop Plantje – Plantje.nl introduceert verpakkingsvrije bezorging. Een ongewone stap voor webshops in het algemeen, maar zeker in de plantenbranche. Het bedrijf is zelfs de eerste plantenwebshop van Nederland die verpakkingsvrij bezorgt. Dit houdt in dat de planten niet langer in kartonnen dozen met opvulmateriaal worden verpakt, maar simpelweg in herbruikbare bakken worden vervoerd. Deze manier van bezorgen is niet alleen duurzamer, maar neemt ook een hoop ongemakken weg.

Webshop Plantje

Overheidsbeleid

Wanneer je online artikelen laat bezorgen, kun je doorgaans rekenen op een grote lading verpakkingsafval. Sinds 2021 zijn bedrijven verplicht om rekening te houden met recycling bij het ontwerpen van verpakkingen. Dit houdt in dat een bepaald percentage van de verpakkingen gerecycled moet worden. Plantje.nl gaat hierin een stap verder dan het overheidsbeleid, door de verpakking grotendeels af te zweren.

Verpakkingsvrije bezorging

Als eerste plantenwebshop met de ambitie om verpakkingsvrij te leveren, had Plantje.nl geen concreet voorbeeld om na te volgen. Voordat het bedrijf de stap definitief kon maken was een uitgebreide testfase op zijn plaats. Door goed in contact te blijven met haar klanten kon Plantje.nl verpakkingsvrije bezorging optimaliseren.

Herbruikbare bak

Bestellingen kunnen nu zonder kartonnen doos en verpakkingsmateriaal worden geleverd. In plaats daarvan ontvangt de klant zijn of haar bestelling in een herbruikbare bak, die de bezorger weer meeneemt. Wel behoudt het bedrijf voorlopig de traditionele plastic plantenhoes, waarin planten doorgaans door de kweker worden geleverd.

webshop plantje.nl

Randstad

Plantje.nl biedt verpakkingsvrije bezorging op dit moment in de gehele Randstad aan. De ambitie van het bedrijf is om deze service op korte termijn uit te breiden naar de rest van het land. Vooralsnog verloopt verpakkingsvrije bezorging goed in de Randstad, met veel positieve reacties.

Verpakkingsvrije bezorging blijft een optie. Hoewel Plantje.nl deze nieuwe bezorgmogelijkheid aanraadt, is de keuze aan de klant.

Milieu & Gemak

Traditionele verpakking is vooral makkelijk voor de afzender en vervoerder. Het milieu en de ontvanger zijn hier doorgaans de dupe van. Door verpakkingsvrij te bezorgen blijft de ontvanger niet langer achter met een enorme stapel verpakkingsafval. Met name in grote steden – waar het online bestellen van planten populair is – was dit een irritatiepunt. Dankzij verpakkingsvrije bezorging kan de ontvanger direct van de bestelde planten genieten.