Stroomkabels leggen – Als je een elektriciteitsaansluiting in je tuin nodig hebt, ontkom je er niet aan om een ondergrondse kabel te leggen. Onze stap-voor-stap gids laat je zien hoe je te werk gaat.

Stroomkabels leggen

Als je van je tuin houdt, doe je meer dan hem alleen maar verzorgen en verzorgen. Elektriciteit is nodig om de tuin in het donker te verlichten of om diverse elektrische tuininstallaties en apparaten te voeden. Omdat de tuin in elektrisch opzicht op hetzelfde niveau wordt geplaatst als een natte ruimte, moeten alle gebruikte componenten eerst geschikt zijn voor deze toepassing, d.w.z. een beschermingsklasse van IP44 of hoger is vereist. Voor buiteninstallaties moet hij beschermingsklasse IP65 of IP67 hebben.
Als tuinverlichting, vijverpompen of andere apparaten meerdere seizoenen van stroom moeten worden voorzien, is het de moeite waard om ondergrondse kabels te leggen of huidige stroomkabel te verlengen.

stroomkabels leggen

Correcte installatie, stap voor stap

Als je sfeerverlichting, een pomp of gewoon buitencontactdozen van stroom wilt voorzien, moet je eerst ondergrondse kabels aanleggen. Deze speciale kabels zijn bijzonder zwaar geïsoleerd en daardoor bestand tegen nattigheid, vorst en weer. Als hij ingekort moet worden, gebruik dan alleen een draadstripper, zodat de draad niet beschadigd wordt. Voordat je kunt beginnen met het leggen van de draad, moet je een plan hebben. Dit betekent dat je van tevoren bedenkt waar je een stroomaansluiting nodig hebt. Om veiligheidsredenen moet op veel stopcontacten een overspanningsbeveiliging worden aangebracht.

Sleuf graven

1- Er wordt een sleuf van ongeveer 60 cm diep gegraven waar later de kabel moet lopen. Vooraf wordt een touwtje uitgetrokken om deze stap te vergemakkelijken.
2- De bodem van de schacht wordt dan gevuld met een laag zand van 10 cm. De ondergrondse kabel wordt dan direct op het zand gelegd. Dit kan effectiever door lege buizen te gebruiken. Voor het binnentrekken is echter een trekspiraal nodig.

Verdeelkast en aansluitdoos

Overweeg ook of een verdeelkast of aansluitdoos nodig is. Een buitengrondse kast kan dienen als verdeelkast om meerdere gelijktijdige aansluitingen mogelijk te maken. Afhankelijk van welke apparaten ermee moeten worden bediend, kan voor een transformator een ander aardreservoir nodig zijn. Een ander mogelijk gebruik van de vloertank zou zijn als ventieldoos. De grondtank buiten moet gelijk liggen met het gazon, zodat hij gemakkelijk toegankelijk blijft via het afneembare deksel.

3- Als de ondergrondse kabel is gelegd, wordt nog een laag zand van 10 cm aangebracht.
4- Voor extra bescherming van de kabelboom worden afdekkappen gebruikt. Deze kun je krijgen bij een bouwmarkt of elektronicawinkel.
5- Een zogenaamde waarschuwingsband mag in geen geval worden weggelaten. Deze ligt iets boven het deksel. Daardoor is meteen herkenbaar dat hier een ondergrondse kabel ligt.
6- In de laatste stap vul je nog een laag zand aan en je ondergrondse kabel is gelegd.

vijver aanleggen, doe het in de winter

fotocredits: Rumman Amin, op Unsplash

Alternatieven voor de bedrade versie

Als deze procedure te veel werk voor je is, kun je op zoek gaan naar apparaten met batterijvoeding. Veel tuinverlichting en tuingereedschap werken bijvoorbeeld al op zonne-energie en batterijen. Het nadeel hiervan is dat de batterijen vaak vervangen of opgeladen moeten worden. Veel lampen hebben daarom al een eigen zonnecel, die automatisch de ingebouwde batterij oplaadt.

Winterklus

Een tip. Stroomkabels leggen in de tuin gaat het gemakkelijkst in het najaar en de winter. Dan is de natuur in rust, hebben de meeste planten hun blad verloren en kun je overal veel gemakkelijker bij.