Landelijke compostdag 2018 – Op zaterdag 17 maart 2018 vindt voor de twaalfde keer de Landelijke Compostdag plaats. De Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) zijn initiatiefnemers van de Compostdag. Hun leden organiseren de Landelijke Compostdag elk jaar in samenwerking met vele gemeenten in Nederland.

Landelijke compostdag 2018

Gratis compost

Met het gratis uitdelen van compost bedanken bedrijven en gemeenten de burgers voor hun inspanning om gft-afval en groenafval gescheiden aan te leveren en hopen zij hen te stimuleren om dat te blijven doen. Bovendien willen zij iedereen kennis laten maken met dit product dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is. Ideaal voor het verrijken van de border of de bodem van de moestuin.

Vruchtbare bodem

Composteerbedrijven verwerken het gescheiden ingezamelde bioafval tot compost. Gemengd met tuinaarde is dit een ideale bodemverbeteraar: het stimuleert de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de grond. Bovendien legt compost CO2 vast in de bodem. Dankzij nieuwe ontwikkelingen en moderne technieken neemt de positieve bijdrage aan het milieu verder toe. Veel bedrijven winnen bijvoorbeeld eerst biogas uit het gft-afval voordat er compost van wordt gemaakt. Dit gas kan worden gebruikt voor elektriciteitsproductie of als groen gas voor de transportsector.

Meer informatie op de site van de Vereniging Afvalbedrijven.

Stadsboerderijen Den Haag

Zaterdag 17 maart kunnen Hagenaars een gratis zakje compost ophalen op 1 van de Haagse stadsboerderijen tijdens de Landelijke Compostdag. Van 10.00 tot 14.00 uur kunt u 1 zak per persoon ophalen.

Kijk voor locaties van de 10 stadsboerderijen op www.denhaag.nl/stadsboerderijen.

Foto-credits: Gemeente Den Haag

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Docu over bodemdaling laat urgentie zien