Iedereen geniet graag van een prachtig uitziende tuin. Heeft jouw achtertuin dringend een upgrade nodig? En wil je meteen een mooi afgewerkt resultaat? Graszoden bieden de ideale oplossing. Als je weet hoe je te werk moet gaan, doe je dit overigens gemakkelijk zelf. In het onderstaande artikel vertellen wij je stap voor stap hoe je dit zelf kunt doen.

Zelf graszoden leggen

Foto’s bij dit artikel
met dank aan Pexels

graszoden leggen

Graszoden leggen in 5 stappen

Stap 1: Een kwalitatieve bodem

Of je nu graszoden wenst te leggen of kiest voor het inzaaien gras, alles begint bij een gezonde bodem. Het is van groot belang dat je de bodem activeert zodat gras en planten optimaal kunnen groeien. De bodem activeren doe je heel eenvoudig met behulp van meststoffen. Kies voor organische gazonmest en raadpleeg de verpakking voor de juiste dosering. Graszoden kun je overigens gedurende het hele jaar leggen, al zal het gras in de winter nauwelijks groeien.

gazon

Stap 2: Ideale timing

Zoals reeds vermeldt hierboven kan je het hele jaar door graszoden leggen. Vriestemperaturen vormen echter wel een uitzondering op die regel. De wortels van de grasmat zullen alleen maar groeien wanneer de bodem een temperatuur heeft van minstens 12° C. Bij winterse temperaturen zal het bijgevolg langer duren voor de grasmat vast komt te zitten. Om meteen een mooi resultaat te zien is het voorjaar daarom de beste periode voor het leggen van graszoden.

gazon

Stap 3: Graszoden bestellen

Voor je je bestelling kan plaatsen, dien je uiteraard eerst te berekenen hoeveel meter je exact nodig zal hebben. Om een indicatie van de prijs te hebben, reken je op ongeveer drie euro per m2. De leverancier zaait de grasmat en deze heeft ongeveer een jaar nodig om goed geworteld te zijn. Wanneer je ervoor kiest om graszoden te bestellen, worden de graszoden vers gesneden en geleverd op rol.

Hoewel je bij het zelf inzaaien keuze hebt uit heel wat verschillende zaadsoorten, zijn graszoden meestal een mengsel van speelgazon. De graszoden zijn onkruidvrij en ideaal voor een tuin waarin regelmatig gelopen wordt. Heb je echter een tuin met veel schaduw? Overweeg graszoden te nemen die speciaal voor schaduwgazon zijn voorzien.

Extra tip: niet meteen tijd voor het leggen van de graszoden? Rol ze alvast uit! Zo voorkom je dat de zoden verkleuren door een tekort aan licht. Start bij het neerleggen steeds met de buitenkanten van je gazon.

gazon

Stap 4: De graszoden leggen

Start met de randen van je gazon. Vervolgens vul je de vlakken op door alle zoden strak uit te rollen tegen elkaar. Het is hierbij handig dat je achteraan start. Zo hoef je nadien niet meer over de pas gelegde grasmatten te lopen. Droog en warm weer? Je doet er goed aan de zoden meteen na het uitrollen even te sproeien. In principe kan je meteen na het leggen van de zoden over het gras heen lopen. Twee weken na het plaatsen van de graszoden zijn deze voldoende vastgegroeid en klaar om een eerste maal gemaaid te worden.

TIP: De eerste keer maai je bovendien best haaks op de richting van het leggen. Zo voorkom je dat je de zoden los trekt.

gazon-02

Stap 5: Bekalken

Vroeg in het voorjaar doe je er goed aan je gras te bekalken. Kalk zorgt er voor dat de bodem minder zuur wordt en mosvorming geen kans krijgt. Mos groeit immers graag op een zure ondergrond. Na het bekalken wacht je het best een maand om te bemesten. In het voorjaar gebruik je hiervoor een gazonstartmest die magnesium bevat. Het magnesium zal ervoor zorgen dat je gras sneller groen wordt.

echinacea zonnehoed plukbloemen

En nu de planten!

Een mooi gazon is een, maar met vaste planten in border en potten is de tuin af:

foto-credits: pexels, gras

foto 1 – pixabay – foto 2 – matthias cooper – foto 3 – fox – foto 4 – karolina grabowska – foto 5 – skitterphoto – foto 6 – pixabay