Duurzame hoortoestellen – Naar de natuur luisteren is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Vandaar dat voor velen een hoortoestel uitkomst biedt. Zeker nu de technische ontwikkeling een steeds hoger niveau aantikt, is het gemakkelijker om het ideale hoortoestel aan te schaffen. Maar zijn hoortoestellen duurzaam? Hoe zit het met de batterijen? Worden die telkens na gebruik weer weggegooid?

Duurzame hoortoestellen

De toekomst vraagt om meer duurzaamheid, dat geldt ook voor hoortoestellen en de te gebruiken batterijen. Gelukkig zijn er steeds meer hoortoestellen verkrijgbaar die op te laden zijn. Kijk voor duurzame hoortoestellen eens op de website van Van Boxtel Hoorwinkels, hier kun je lezen welke soorten hoortoestellen er zijn, en ook wat gehoorbescherming op maat is.

Een hoortoestel aanmeten wat precies geschikt is voor je oren gaat als volgt. Nadat er een afspraak is gemaakt, wordt eerst de gehoorgang gecontroleerd op onder andere aandoeningen. Vervolgens wordt door middel van een beschermingswatje gekeken hoe diep de gehoorgang is. Daarna wordt er een afdruk gemaakt met een twee-componenten-pasta en worden de uitgeharde afdrukken naar de fabrikant gestuurd die de oordoppen produceert. Dan is het alleen nog even wachten op de levering.

duurzame hoortoestellen

Oorbescherming

Behalve toestellen die omgevingsgeluid versterken zijn er ook middelen die het oor beschermen tegen geluidsoverlast, zoals oorkappen, oordoppen en otoplastieken.

Oorkappen

Oorkappen, de naam zegt het al, zijn holle kappen die de oren bedekken. Vooral geschikt voor lawaaierige omgevingen. Ze zien eruit als een koptelefoon en worden bevestigd aan een een veiligheidshelm door bepaalde beroepsgroepen gedragen, bijvoorbeeld hoveniers. In sommige gevallen worden er zowel oordoppen als oorkappen gebruikt om extra bescherming te bieden.

Oordoppen

Oordoppen is een type gehoorbescherming die wordt ingebracht in de gehoorgang. Vaak is de uitvoering universeel. Ze zijn met of zonder filter verkrijgbaar. Als de oordoppen een filter bevatten, bieden ze een goede geluidsreductie in lawaaierige omgeving. De oordoppen kunnen gemakkelijk in en uit geplaatst worden. De meeste  oordoppen worden gemaakt van lichtgewicht herbruikbaar materiaal zoals rubber PVC en schuim.

Otoplastieken

Otoplastieken zijn gehoorbeschermers die individueel zijn aangemeten. Dat betekent simpel gezegd dat het op maat gemaakte oordoppen zijn. Het contact met de omgeving wordt niet al te veel verstoord, maar tegelijkertijd wordt wel het volume van het geluid van de omgeving gereduceerd. Het is een type gehoorbescherming met een goed comfort, lichtgewicht eigenschap en het is mogelijk om het aan te schaffen met filters. Otoplastieken worden eerder gebruikt bij situaties waarbij er bijvoorbeeld gewerkt moet worden in lawaaierige omgevingen voor een langere tijd.

Hoortest

Heb je het gevoel dat je de laatste tijd minder goed hoort? Of ben je gewoon benieuwd hoe goed je gehoor is? Doe dan de online hoortest op de website van Van Boxtel Hoorwinkels. Zo krijg jij al meteen een indicatie van hoe goed je gehoor is en kun je eventueel om advies vragen.

Fotocredits
-introfoto, StockSnap, op Pixabay.com.
-foto 2, Boris Debusscher, op Unsplash.