Onderhoudsvrij groen – Bloemen en planten van kunststof…, we keken er bij introductie op de markt wat vreemd tegenaan, maar inmiddels is deze productgroep helemaal geaccepteerd. Online en ook in de tuincentra, bij uitstek winkels die een naam hebben hoog te houden met levende bloemen en planten. Het aanbod kunstgroen blijft maar groeien. Mooier, groter en verleidelijker. En bedrieglijker, met de kanttekening dat dit bedrog niet gekoppeld is aan een vervelende ervaring. Integendeel. Bedrieglijk in de zin van verrassend en verwonderd. Een van de redenen waarom ook mensen zonder groene vingers nu graag onderhoudsvrij groen in huis halen.  Genot & Gemak. Je hoeft er je huis niet eens voor uit.

Onderhoudsvrij groen

Aandacht voor de kleinste details.

Goed voor onze psyche

Zeggen kunstplanten iets over onze maatschappij? Waarin we steeds meer tijd te kort komen, waarin de tegenstelling tussen echt en onecht vervaagt, waarin we onze behoefte aan natuur kunnen stillen door ons te omringen met het artificiële alternatief. Je zou het denken.
Maar daarmee doe je de kunstplanten te kort, want kunstbloemen en -planten hebben net als echte bloemen en planten een aantoonbaar positief effect op onze psyche en lijf. Goed voor lichaam en geest. Bloemen en planten zorgen voor rust, geborgenheid en vrijheid. Omringd met groen ervaren we minder stress, is onze gemoedstoestand overwegend positief. Zelfs als we planten opmerken in ruimtes waarin echte planten moeilijk in leven kunnen worden gehouden.

Mindfuck

Het is een soort mindfuck. Ons brein is zo geprogrammeerd dat onze behoefte aan kleur en levend groen dominant is over het materiaal waarvan het is gemaakt. Al zullen er altijd puristen zijn voor wie de kunstplant nog steeds het gevoel van leegte oproept.
Maar die groep van puristen wordt elk jaar kleiner, omdat de vaardigheid in het maken van kunstplanten elk jaar weer naar een hoger niveau wordt getild. Het is voor onze hersenen niet meer te doen echt van nep te scheiden.

Vakmanschap wordt meesterschap

Een veelgebruikte methode voor het maken van kunstbloemen en -planten is het gieten. In een mal wordt vloeibare latex of siliconen uitgehard en daarna geschilderd. Een andere methode is het snijden van bloem- of bladvormen uit stof, zoals zijde, satijn of fluweel. De stukjes worden vaak verhit om ze te vormen. Er zijn ook kunstbloemen en -planten die worden gemaakt van plastic, papier en andere synthetische materialen. Deze materialen kunnen worden gevormd tot bloemen en planten en worden door ambachtsmensen natuurgetrouw gekleurd en geverfd.

kunstbamboe

Geen groene vingers, geen bezwaar.

Geschiedenis

Het gebruik van kunstplanten dateert al uit de oudheid, de eerste commerciële productie van kunstplanten begon pas in de late 19e eeuw. In de jaren 1800 werden kunstbloemen en -planten gemaakt van materialen zoals papier, zijde en was. Deze vroege kunstbloemen en -planten werden met de hand gemaakt en waren kostbaar, waardoor ze alleen beschikbaar waren voor de rijkere klasse. In de jaren 1930 werd de massaproductie van kunstbloemen en -planten mogelijk dankzij nieuwe productietechnieken en de ontwikkeling van nieuwe materialen zoals synthetische polymeren. Hierdoor werden kunstplanten betaalbaarder en werden ze populair als decoratieve objecten voor huizen en kantoren.

Kunstplanten zijn inmiddels gedemocratiseerd, voor iedereen betaalbaar, kom je ze overal tegen. Iedereen wil zich tegenwoordig onderhoudsvrij groen permitteren.