Zonnebomen en tropische tuinen – Zonnebomen worden ze genoemd, deze fraaie objecten die energie opwekken zonder esthetisch vervuilend te zijn. De bomen zijn uitgevoerd in stalen buizen die ontspruiten vanuit de bodem en via de stam vertakken in twijgen die weer uitmonden in bladachtige PV-panelen. Het kunstige project van hermanstechnisolar.com doet denken aan een vaas bloemen of Bonsia Luna, maar dan zoveel keren groter.

Zonnebomen en tropische tuinen

Groene energie

De crux van de zonneboom, hoe kan het anders, zit ‘m in de PV-panelen zijn. PV staat voor ‘Photo Voltaic’. Photo verwijst naar licht en Voltaic naar stroom. Licht wat omgezet wordt naar stroom door speciale zonnecellen gevat tussen twee lagen gehard glas bevestigd op een stalen ring.
Dit soort staaltjes techniek & design zullen we in de toekomst meer gaan zien, nu het steeds lucratiever en noodzakelijker wordt om afscheid te nemen van fossiele energie. Dat de transitie niet per se gepaard gaat met industriële lelijkheid bewijzen deze zonnebomen: een voorbeeld dat het oogsten van groene energie aantrekkelijk kan zijn.

En algen, kunnen die gaan voorzien in (een deel van) onze energie. Lees dit artikel op GroenVandaag: Gaan algen voorzien in onze energiebehoefte?

Zonnebomen en tropische tuinen

fotocredits: Hotel Jakarta Amsterdam

Hotel Jakarta

Hemanstechnicolor geniet ook bekendheid doordat het bedrijf betrokken is geweest bij het energie neutraal maken van het 4-sterren Hotel Jakarta in Amsterdam, waarvan de tropische tuin in het centrale atrium de trots is. Metershoge palmen, bananenbomen, klimplanten, gember en kurkuma het is er allemaal te zien en nog veel meer bijzondere bloemen en planten. Bij het inrichten van de tuin met dit uit Azië afkomstig groen heeft Hortus Botanicus Amsterdam een leidende rol gespeeld. De tropische tuin heeft van het hotel een fotogenieke trekpleister gemaakt, waar bezoekers zich in een andere wereld wanen.

Wonderwereld onder glas

Voor de wonderwereld onder glas, wat het atrium is, zijn op maat gemaakte en geïsoleerde Powerglaz panelen gebruikt. Met een vermogen van 32kWp wordt zonlicht in elektriciteit omgezet, waarmee het water in de hotelkamers wordt verwarmd. Ondanks de vele zonnecellen die in het glas zijn verwerkt, is de natuurlijke lichtinval gehandhaafd, inclusief voldoende lichtdoorlatendheid om de tropische tuin te laten floreren.

Hoe mooi kan duurzaamheid gecombineerd met levend groen zijn.