Zonnepanelen – De geschiedenis van zonnepanelen gaat terug tot de 19e eeuw. Toen ontdekten wetenschappers dat bepaalde materialen, zoals selenium, elektriciteit konden genereren wanneer ze werden blootgesteld aan licht. De ontwikkelingen stonden niet stil. Zonnepanelen laten installeren is nu aan de orde van de dag. Goed idee trouwens.

Zonnepanelen

Apollo-reizen

In 1954 ontwikkelden wetenschappers bij Bell Labs de eerste werkende zonnecel, gemaakt van silicium. In de jaren 60 en 70 werden de panelen voornamelijk gebruikt voor ruimtemissies, zoals de Apollo-reizen naar de maan. In de jaren 80 begon de productie van zonnepanelen op grotere schaal en werd het steeds betaalbaarder om die te produceren. Het gebruik van zonne-energie nam vooral toe in afgelegen gebieden waar het duur of onmogelijk was om elektriciteit via een elektriciteitsnet te leveren.

Overheid

In de jaren 90 en 2000 steeg de populariteit van zonne-energie als gevolg van overheidsstimuleringsmaatregelen, zoals belastingvoordelen en subsidies. In deze periode begonnen steeds meer mensen en bedrijven panelen op hun daken te installeren om hun eigen elektriciteit op te wekken om hun energierekeningen te verlagen.

Aanschafkosten

In de afgelopen jaren is de populariteit van zonne-energie blijven groeien, mede dankzij technologische verbeteringen en de afname van de aanschafkosten. Zonne-energie is nu een belangrijke bron van duurzame energie en wordt in veel landen gebruikt om de koolstofuitstoot te verminderen en de overgang naar schone energie te bevorderen.

Zonnepanelen laten installeren

Voordelen

De voordelen van het gebruik van zonnepanelen zijn genoegzaam bekend, maar misschien toch handig om de belangrijkste nog eens te noemen:

1- Besparing op energiekosten

Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van je energieleverancier.

2- Milieuvriendelijkheid

Zonne-energie stoot geen schadelijke stoffen uit tijdens het opwekken van elektriciteit. Je verlaagt je ecologische voetafdruk en bestrijdt klimaatverandering.

3- Waardestijging van uw huis

Potentiële kopers vinden het vaak aantrekkelijk om een woning te kopen met zonnepanelen.

4- Betrouwbaarheid

Zonnepanelen zijn minder gevoelig voor storingen of uitval in vergelijking met andere soorten energieopwekking.