Over groene energie – Dat groen goede dingen voor ons doet, dat staat buiten kijf. Sterker, we kunnen niet zonder. Geen groen, geen zuurstof. Vol ongeloof vraag je je af waarom we zo roekeloos met ons regenwoud omgaan, de longen van de wereld. Ook vandaag -helaas- weer een alarmerend bericht over de voortgaande kap.

Over groene energie

Maar ook dichter bij huis is groen onmisbaar

Van groene woonwijken bijvoorbeeld, is bekend dat het leven er prettiger is en de sociale cohesie groter. Bovendien lokt een groene leefomgeving gezonder gedrag uit: we gaan meer bewegen met groen om ons heen. En groen zorgt voor de nodige inspiratie. Het stimuleert vindingrijkheid en creativiteit: natuur als leermeester.

groene energie

Goed bezig

Maar er is meer. Er zijn groene planten die in huis een luchtzuiverende werking hebben. NASA, het Amerikaanse instituut voor ruimtevaart, heeft dat destijds na onderzoek vastgesteld. Sindsdien promoten bedrijven in de groene sector deze planteneigenschappen, denk bijvoorbeeld aan Air so Pure.
In België loopt de campagne Floor, die aandacht vraagt voor groen op studentenkamers. Planten zorgen namelijk voor een positief impuls bij het ‘blokken’.
En er komt nog meer. Nog niet zo lang geleden, 2015, heeft het Nederlandse bedrijf Plant-E op het World Economic Forum de innovatieprijs gewonnen. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld, waarbij uit planten energie wordt opgewekt. Onze tuinen als energiebron.
Planten als zonnepanelen? Hoe mooi willen we het hebben. Schoner en efficiënter kan niet.
plant-e

Energie uit planten

Door middel van fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel van dit organisch materiaal gebruikt de plant voor haar eigen groei, maar een deel wordt niet gebruikt. Dit resterende deel wordt uitgescheiden via de wortels in de grond. In de grond, rondom de wortels van de plant, leven bacteriën die het organisch materiaal afbreken. In dit afbraakproces komen elektronen vrij als afvalproduct.
De P-MFC technologie zorgt ervoor dat we deze elektronen kunnen gebruiken als elektriciteit.
Of we ooit zover komen om al onze energie uit groen te halen… het zal noodzaak zijn! Inmiddels lopen er ook onderzoeken naar het gebruik van zeewier als energie-leverancier. En zeewier, daar schijnen we heel veel van te hebben in onze oceanen. Zeewier is trouwens ook goed voor het oplossen van een ander probleem: zeewier als plastic-vervanger.

groene energie

Zonlicht

Voorlopig zal onze aandacht uitgaan naar het winnen van energie direct uit zonlicht. Je hoeft daarvoor alleen maar op de daken om je heen te kijken. Zonnepanelen zijn niet langer uitzondering, maar op weg naar regel. Dat is mooi.Goedkoper

Door verdere ontwikkelen en toepassing op grotere schaal worden zonnepanelen goedkoper. Meer informatie zie bijvoorbeeld kosten zonnepanelen bij Zonnepanelen.net. Maar zonder zonnepanelen kun je ook gebruik maken van groene energie.
Als we dan ook onze voor- en achtertuinen van (meer) groen gaan voorzien, niet zozeer om energie mee op te wekken, maar om er energie mee op te doen, dan zijn we… hoe zeggen ze dat ook alweer bij de postcodeloterij… inderdaad, goed bezig.

Nog meer over zonnepanelen en zonne-energie.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 5 aandachtspunten bij de aankoop van een thuisbatterij

Foto-credits
-foto boom met bladerdak: RGB stock, Krappweis, Andreas Krappweis.
-onderste foto: Jan Piet Hartman.

Meer positiefs over groen

Ben: Vind je tuingeluk in Appeltern
Bloemenboodschap in tijden van corona
Luchtzuiverende planten die ons goed doen voelen