Zonwering – Zonnestralen blokkeren met behoud van natuurlijke lichtinval, dat is het principe van solar screens. Een solar screen is een strak geweven doek, wat op een frame bevestigd voor een raam wordt geplaatst, waarbij het doek zo is ontworpen, dat het de warmte van binnendringende zonnestralen vermindert, terwijl het zicht naar buiten behouden blijft.

zonwering

Zonwering

Behalve dat solar screens de temperatuur binnenshuis laag houden, voorkomen ze ook dat meubels verkleuren door overmatige blootstelling aan licht en verminderen ze schittering, zodat je ook op stralende dagen ongehinderd naar je televisie- of computerscherm kunt kijken.

Zo oud als de mens

Zonwering is zo oud als de mens. In de oudheid gebruikten we al luifels, parasols en doeken om onszelf en onze huizen te beschermen tegen de brandende zon. De vroegste vormen van zonwering waren gemaakt van natuurlijke materialen, zoals bladeren, plantenstengels en stoffen als linnen. Moderne solar screens van vandaag kunnen van polyester, vinyl of zelfs glasvezel zijn.
De eerste commercieel geproduceerde solar screens dateren uit de jaren 50 van de vorige eeuw en waren gemaakt van vinylcoated polyesterweefsel. Sindsdien zijn er veel verbeteringen doorgevoerd in materialen, ontwerpen en functies, waardoor de screens steeds effectiever werden.

Op zonne-energie

Er zijn nu zelfs duurzame op maat gemaakte screens met een motor die wordt gevoed door een zonnepaneel. Opgeladen met daglicht kan een volle accu een screen tot wel honderd keer op en neer laten. Alles zonder bedrading of batterijen; puur natuurkracht.

hortensia in vensterbank

Kamerplanten

Verminderd zonlicht in huis kan effect hebben op je kamerplanten, hoewel ook nuttig, want overmatig zonlicht is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de meeste kamerplanten, maar hetzelfde kan je zeggen van te weinig licht.
Houd je kamerplanten juist ook in de zomer in de gaten. Geef ze in de extra voeding en sproei af en toe het blad. Je ziet snel genoeg hoe een plant zich voelt. Gaat een kamerplant achteruit, kies dan voor een andere standplaats.

Privacy

Solar screens werken als een soort privacy-scherm, omdat ze de inkijk van buitenaf beperken. Fijn als je niet wilt dat voorbijgangers of buren naar binnen gluren. Veel mensen ervaren die extra privacy als een groot voordeel. Bovendien worden solar screens mooi opgenomen in de gevel, door de platte verticale montage. Best een deftig gezicht als je een kleur kiest die bij de woninggevel past.

De opmars van solair screen is dus niet verwonderlijk. Door hun klimaatregelende werking zijn ze effectief en energiezuinig en kampioenen in het vergroten van ons woongenot. De eenvoudige doe-het-zelf montage is een bijkomend voordeel. En je houdt je vensterbank functioneel, dat is ook wel prettig.