Zwanenbloem – De zwanenbloem is een moerasplant, dat betekent dat de plant in ondiep water staat en (in de natuur) in afwisselend droog en nat. Moerasplanten hebben grote sierwaarde, dat kan zijn door hun blad of door hun bloemen. Bij de zwanenbloem is het door beide. Door de veel bloemige kroon met een scherm aan kleine bloemen op de lange ranken stelen is de zwanenbloem een opvallende verschijning.

Zwanenbloem

Inheems

De zwanenbloem is in Nederland en België een inheemse waterplant, maar zijn verspreidingsgebied is veel groter. In Europa, Noord Afrika en Azië groeit Butomus Umbellatus in het wild. In ons land is de zwanenbloem wettelijk beschermd, hoewel de plant niet zeldzaam is.

Groei en bloei

Met deze sierlijke moerasplant brengt u eenvoudig hoogte aan in de watertuin. De plant kan het best in een vijvermand worden geplaatst, zodat de groei beperkt blijft en met behoud van de mogelijkheid van verplaatsen. Bezitters van een kleine vijver kunnen deze plant dus ook houden. In de zon geeft de plant een rijkere bloei, zeker in combinatie goede vijveraarde.

Onderhoud

Wie wil vermeerderen, kan de plant in het vroege voorjaar scheuren (delen). Verpoten of in een andere mand zetten kan eens in de twee jaar; zo bevordert u de groei en vermijdt u de kans dat het blad kleiner wordt en geel verkleurt.

Waar komt de naam vandaan?

Waar de naam zwanenbloem vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Er zijn bronnen die wijzen op de lange ‘nek’ van de plant. Andere duiden op het feit dat deze moerasplant vaak op plaatsen staat waar zwanen graag vertoeven en broeden. Meest waarschijnlijke verklaring is de overeenkomst tussen de vorm van de stampertjes in het hart van de bloemen en kleine zwaantjes.

vijverzones

Butomus Umbellatus

  -standplaats: volle zon, half schaduw
  -bloeitijd: VI-VIII
  -hoogte: 60/100
  -vijverzone: 2/3, (diepte 15-40cm)

Foto met dank aan wikimedia commons/creative commons, Taka
Afbeelding met dank aan moerings waterplanten