HILLEGOM – 10 zomerbollen. Zomerbollen hebben een grote diversiteit aan bloemvormen. De één is nog spectaculairder dan de ander. Van bloeiende zomerbollen kun je genieten van juni tot en met oktober. In het voorjaar kun je zomerbloembollen planten. Omdat de bollen in de zomer hun prachtige bloemen laten zien, heten deze bollen zomerbollen.
Een vroeger zomerbol is de lelie, die bloeit al in juni. De Dahlia kan wel tot in oktober bloeien.

10 zomerbollen

zomerbollen dahlia

1. Dahlia

Met stip op nummer één staat de Dahlia. Deze zomerbol is een ontembare bloeier. De bloemen zijn er in allerlei verschillende vormen, hoogtes en kleuren. Dahlia’s zijn echte vlindermagneten.

lelie, Lilium Push Off, zomerbollen

2. Lelie

De lelie (Lilium) geeft met haar grote bloemen, diameter van tussen de 7 en 25 centimeter, een exotisch tintje aan de tuin. Je kunt kiezen tussen geurende en niet geurende bloemen.

Begonia Cascade odorossa sweet pink

3. Begonia

Deze kleurrijke en langbloeiende zomerbol heeft een prachtige betekenis: balans. De begonia-familie bestaat uit twee groepen: de rechtopstaande en de hangende. Ze komen zowel in de border als in potten tot hun recht.

calla keiso

4. Calla

De Calla is een wonderlijke verschijning met haar gestileerde bloemen: modern, strak en tegelijkertijd ook speels. Sommige calla’s hebben spikkels op hun blad.

gladiolus ballino, zomerbollen

5. Gladiool

Zodra de bloemen van deze robuuste zomerbol kleur bekennen, komt hun krachtige persoonlijkheid naar voren. Ze zijn perfect te gebruiken in de pluktuin.

crocosmia, emily_mckenzie

6. Crocosmia

Met kleuren van oranjegeel tot vurig rood, wordt het met Crocosmia gegarandeerd een warme zomer. Deze zonliefhebber heeft weinig verzorging nodig. Na de bloei groeien aan de meeste crocosmiastelen decoratieve bessen.

indisch bloemriet_canna_brilliant

7. Indisch bloemriet

Indisch bloemriet (Canna) is verkrijgbaar met bloemen in de warme kleuren rood, oranje, roze en alle tinten er tussenin. Ook kun je kiezen uit soorten met groen, bruin of bont blad.

kuiflelie eucomis_bicolor

8. Kuiflelie

De kuiflelie (Eucomis) heeft bloemen die op ananassen lijken. Met de massieve bladeren en krachtige bloemaren wordt deze zomerbol tussen de 60 en 110 cm hoog. Uitermate geschikt om in potten te planten. Keuze uit gele, groene, witte en paarse tinten.

spinlelie hymenocallis_festalls_zwanenburg

9. Spinlelie

De spinlelie heeft spectaculaire trompetachtige bloemen en geeft een fijne lichtzoete geur af. Met een lengte van 60 tot 80 centimeter brengt deze lelie (Hymenocallis) een heerlijk zomergevoel.

voovoolelie sauromatum-venosum

10. Voodoolelie

De officiële naam is Sauromatum venosum. Deze mysterieuze zomerbol bloeit zelfs zonder in de grond geplant te worden.

Weetjes

  • Indisch bloemriet (Canna), kuiflelie (Eucomis) en spinlelie (Hymenocallis) houden van een warme grond. Hierdoor komen ze goed tot bloei.

Naast deze top 10 zomerbollen met indrukwekkende bloemen zijn er nog meer soorten om uit te kiezen. Bekijk het hele assortiment zomerbollen op www.bloembol.org.

Foto-credits: iBulb

calla zomerbollen