Zomerbollen genieten – Bloeien bloembollen ook in de zomer? Jazeker! Er zijn bloembollen die in het voorjaar bloeien én bloembollen die in de zomer bloeien. Maar wanneer plant je nu precies zomerbollen en hoe zorg je voor een zomer lang aaneengesloten bloei in de tuin? De zomerbollenkalender legt het uit en laat je in een oogopslag zien welke bloembollen je plant om van juni tot en met oktober van bloemen te kunnen genieten.

Zomerbollen genieten

zomerbollenkalender

Zomerbollenkalender

De methode van de zomerbollenkalender is eenvoudig: plant in het voorjaar de verschillende zomerbollen en vanaf juni tot en met oktober is het een groot kleurfestijn in je tuin. De achttien populairste zomerbollen zijn in deze kalender op een rijtje gezet in volgorde van het moment van bloei.

Iris

De bijzondere iris bijt de spits af. Er zijn verschillende zomerbollen die nog in september bloeien, maar de dahlia is de echte afsluiter van het buitenzitseizoen. Deze zomerbol bloeit zelfs tot in oktober! Totdat het gaat vriezen, dan is het gedaan met de pret.

gladiool zomerbol

Galdiool

iris

Iris


Planten en verzorgen

-De beste periode om zomerbollen te planten is in het voorjaar, wanneer er geen kans op vorst meer is.
-Zomerbollen groeien het liefst op zonnige plekken. Zoek verschillende plekken uit in de tuin waar de door jou gekozen bollen volop zon krijgen.
-Kijk ook goed naar de hoogte. Hoge bollen staan het mooiste achterin de border en lage voorin.
-Maak de grond luchtig door te harken en haal onkruid en kleine stenen weg.
-Plant de bollen voorzichtig in de grond, tweemaal zo diep als de bol hoog is. De uitzonderingen op deze regel zijn de dahlia- en begoniaknollen. Deze worden vlak onder de oppervlakte geplant, omdat ze de warmte van de zon nodig hebben om te groeien.
-Geef na het planten gelijk een plens water; dat geeft de zomerbollen een goede groeistart.
-Geef tijdens de bloei water als het langere tijd droog is. Als het heel warm is, vinden zomerbollen het heerlijk om ’s avonds water te krijgen.
-Knip uitgebloeide bloemen weg. Dan gebruikt de zomerbol zijn energie voor het maken van nieuwe bloemen in plaats van zaden.

calla

Calla

ranonkel

Ranonkel

Dahlia’s

Dahlia’s doen het naast in de volle grond ook heel goed in bloempotten en plantenbakken op het terras of balkon. Plant ze in een royale, ruime bloempot of plantenbak met gaatjes onderin, gevuld met voldoende potgrond om in te groeien.

Meer informatie over bollen op: bloembol.org.