Nationale Tulpendag 2018 – Nationale Tulpendag, zaterdag 20 januari 2018, staat dit jaar in het teken van ‘Romantiek’. De officiële opening van het nieuwe tulpenseizoen vindt jaarlijks plaats in hartje Amsterdam. Op de Dam leggen kwekers een romantische tuin aan met ruim 200.000 tulpen en nodigen iedereen uit om vanaf 13.00 uur gratis een bosje te plukken (op=op).

Nationale Tulpendag 2018

Tulpendag 2018

Tulpen op De Dam

Daarnaast zorgen de kwekers voor een aantal romantische verrassingen op De Dam… Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? Geen nood! Van januari tot en met april zijn volop tulpen verkrijgbaar bij bloemist, marktkraam, supermarkt of tuincentrum.

20 januari 2018: Nationale Tulpendag
Tulpenseizoen 2018 van start

Vanaf 2023 wordt tulpendag gevierd op het Museumplein.

Tulpendag

Lentefeest

Tulpentijd is de periode van januari tot en met april waarin de meeste tulpensoorten, -kleuren en -vormen verkrijgbaar zijn. Ze zorgen altijd voor één groot lentefeest in huis. Dat vrolijke effect wordt extra versterkt doordat tulpen, in tegenstelling tot andere bloemen, doorgroeien in de vaas. Behalve een rijk kleurenpalet zijn tulpen ook verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Let bijvoorbeeld ook eens op de bloemvormen. Die variëren van rond tot grillig en van lelievormig tot gefranjerd.

Tulpenvaas

Tulpen voelen zich in elke vaas thuis. Dat kan variëren van kleine, losse vaasjes met een paar tulpen tot een grote vaas met een volumineus boeket. Door verschillende kleuren en soorten met elkaar te mixen creëer je in een handomdraai een spectaculair lentefeestje. Ga je voor een echt wow-effect? Ga dan eens op zoek naar een klassieke tulpenvaas en steek in elk tuitje een tulp. Hoe hoger de vaas, hoe imposanter de lentepracht.
En is een bos tulpen geen goede vervanger voor de kerstboom?

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulpendag breidt uit naar België

Tulpendag

Nationale Tulpendag is een initiatief van TPN, een collectief van ruim 400 Nederlandse tulpenbroeiers en veredelaars. De dag wordt sinds 2012 op de derde zaterdag van januari georganiseerd om de start van een nieuwe tulpenseizoen te vieren. Na negen jaar een pluktuin op de Dam, wordt de tiende pluktuin op het Museumplein aangelegd. In 2021 en 2022 vonden door de COVID-pandemie alternatieve vieringen plaats.

Tulpen tips

•Zet tulpen in een schone vaas met water en voldoende ruimte voor de stelen.
•Hoe koeler in huis, hoe langer de bloei. Zet tulpen dus bij voorkeur niet vlakbij een radiator, kachel of open haard.
•Tulpen bloeien langer als je ze niet vlak naast een fruitschaal zet.

Kijk voor meer informatie en inspiratie over tulpen op Mooiwatbloemendoen.nl.

Meer over nationale tulpendag

Lees ook deze berichten op GroenVandaag:

Nationale Tulpendag 2023 op Museumplein

En de vorige vieringen van deze bijzondere bloemendag