Nationale Tulpendag 2023 – Tulpen Promotie Nederland (TPN) organiseert op zaterdag 21 januari 2023 de Nationale Tulpendag in Amsterdam. De reusachtige pluktuin met ruim 200.000 tulpen verhuist van de Dam naar het Museumplein. Vanaf 13.00 uur mag het publiek gratis tulpen plukken. Met de actie wordt de start van een nieuw tulpenseizoen gemarkeerd.

Nationale Tulpendag 2023

nationale tulpendag

Museumplein

TPN-voorzitter Arjan Smit: “Door een gewijzigd beleid van de gemeente Amsterdam kan ons evenement niet meer op de Dam plaatsvinden. Samen met de gemeente zijn wij op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor de tiende pluktuin. We zijn ongelofelijk blij dat we die hebben gevonden op het Museumplein. Een schitterende locatie. De afgelopen maanden hebben we diverse gesprekken gehad met gemeente, musea en omliggende bedrijven. Men verleent volop medewerking en haakt ook zelf in op Tulpendag. Het enthousiasme spat ervan af en het kan niet anders dan dat het een geweldig lentefeest wordt!”

snijtulpenseizoen

Oer-Hollands

Het thema van het nieuwe tulpenseizoen is ‘Typical Dutch’. Arjan Smit: “We gaan er een oer-Hollands feest van maken en hopen van harte dat de blije beelden van tulpen en tienduizenden Nederlanders en toeristen straks de hele wereld overgaan. Iedereen kan wel een beetje positiviteit gebruiken in deze roerige tijden.” Ook de Facebookpagina TulipTime en het Instagramaccount TulipTime.info worden ingezet om het thema uit te dragen.

nationale tulpendag 2023

Tulpenseizoen

Bloemisten, supermarkten en retailers kunnen eenvoudig inhaken op het thema. TPN heeft onder meer een opvallende, oranje tulpenvlag ontwikkeld. Om consumenten te stimuleren om tulpen in huis te halen, wordt er net als voorgaande jaren weer een uitgebreide pr-campagne gevoerd die loopt van januari tot en met april, het zogenoemde snij tulpenseizoen, wat ongeveer 100 dagen bestrijkt.

Nationale Tulpendag is een initiatief van TPN, een collectief van ruim 400 Nederlandse tulpenbroeiers en veredelaars. De dag wordt sinds 2012 op de derde zaterdag van januari georganiseerd om de start van een nieuwe tulpenseizoen te vieren. Na negen jaar een pluktuin op de Dam, wordt de tiende pluktuin op het Museumplein aangelegd. In 2021 en 2022 vonden door de COVID-pandemie alternatieve vieringen plaats. In 2016 opende toenmalig minister Koenders de pluktuin op De Dam.