Jaar van de huismus – De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland is los. Drie dagen lang tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin of op het balkon. Vorig jaar deden maar liefst 140.000 mensen mee.

Jaar van de huismus

Dit artikel is verzorgd door de Vogelbescherming.

Gezelligheidsdier

Traditiegetrouw eindigt de huismus op de eerste plek. Als echt gezelligheidsdier zie je een ‘m nooit alleen, maar in groepen. Toch is het aantal huismussen in ons land gehalveerd, reden genoeg om dit jaar uit te roepen tot het Jaar van de Huismus en onderzoek te verrichten naar deze gezellige kwetteraar. Vogelbescherming roept daarom iedereen op om tijdens de Tuinvogeltelling extra te letten op deze iconische tuinvogel.

2024 is het jaar van de huismus, mussen en mezen

De huismus, Passer domesticus, meest getelde tuinvogel heeft onze aandacht nodig.

In minder tuinen waargenomen

Huismussen zijn heel sociaal. Tijdens de Tuinvogeltelling zien mensen gemiddeld een groep van 8 huismussen in hun tuin. Dat tikt lekker aan en zo eindigt dit populaire vogeltje elk jaar weer op de eerste plek in de top 10 van meest geziene vogels. Als je kijkt naar het aantal tuinen waarin de huismus wordt geteld, dan ligt dat een stuk lager. Waar de koolmees in bijna alle tuinen voorkomt, wordt de huismus vandaag de dag nog maar in de helft van de deelnemende tuinen gezien. Dat is niet alleen jammer voor deze sympathieke tuinvogel, maar ook voor ons, want dat al dat mussenleven geven ons veel plezier.

Achteruitgang door minder groen

Stadsvogelbeschermer Timo Roeke: “Het aantal huismussen in ons land is de afgelopen decennia gehalveerd. Die achteruitgang is gelukkig gestopt en de meest recente tellingen laten vermoedelijk zelfs een lichte stijging zien. Maar vergis je niet: er zijn honderdduizenden uit ons land verdwenen. De achteruitgang laat zien dat er iets mis is in de omgeving. Dat zie je ook terug in de Tuinvogeltelling. In de winter slapen en schuilen de huismussen in struiken, klimop en hagen. Als dat groen verdwenen is uit de tuinen dan worden er dus ook minder geteld.”

Stedelijk gebied

In sommige provincies, zoals Zuid-Holland, is de huismus zelfs helemaal uit de top 10 verdwenen. Dat geldt ook voor de grote steden, zoals de binnenstad van Amsterdam. Hoe meer een gebied versteend is, hoe minder tuinvogels er leven.

huismus eerste

Help de huismus, doe mee met de tuinvogeltelling.

Tel mee

Vogelbescherming roept daarom iedereen op om mee te doen met de Tuinvogeltelling zodat we aantallen huismussen goed in beeld krijgen.
Meedoen is heel simpel: tel op vrijdag, zaterdag of zondag een half uurtje de vogels in je tuin of op je balkon en geef dat door op www.tuinvogeltelling.nl. Dat is niet alleen leuk om te doen, je helpt zo ook mee aan het grootste citizen science project van Nederland. Hoe meer we over de vogels en dus ook de huismus weten, hoe beter we ze kunnen beschermen.

Lees ook: Uitslag tuinvogeltelling 2024:  Mussen en mezen domineren vogeltelling 2024

Fotocredits: Vogelbescherming