Als je graag in de tuin werktBen jij iemand die vrijwel altijd in de tuin te vinden is? Is de tuin echt jouw grootste goed? Of krijg je binnenkort juist je allereerste tuintje en ben je nieuwsgierig wat je hiervoor allemaal nodig hebt? Dan wordt het tijd om de handen in één te slaan. Je bent nooit te oud om te leren. Wie graag in de tuin werkt óf de ambitie heeft om dit te gaan doen, moet namelijk wel over een aardige ‘gereedschapskist’ beschikken. Sommige attributen zijn nou eenmaal onmisbaar om je tuin mooi te houden. In dit artikel helpen we je graag op weg en hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet.

Als je graag in de tuin werkt

als je graag in de tuin werkt

Foto: Lucas de Moura, op Unsplash.

1- Handig gereedschap

Op de eerste plaats moet je over het nodige gereedschap beschikken om de tuin mooi te houden. Je wilt immers niet telkens bij de buurman aankloppen om weer iets te lenen. Het is daarom goed om – zeker als dit je allereerste tuin is – eens goed onderzoek te doen naar de attributen die je het meest gebruikt.

Zo mag bijvoorbeeld een goede felco snoeischaar niet ontbreken. Hiermee kan je snel en effectief takken wegsnoeien. Altijd handig wanneer je een groene tuin hebt. Bovendien kan het ook voor andere doeleinden worden gebruikt, dus het is altijd prettig om een snoeischaar in je schuur te hebben liggen. Dit komt eigenlijk altijd wel van pas.

Denk ook aan simpele attributen zoals een bezem en een stoffer en blik. Dit lijkt misschien onnodig om te benoemen, maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen deze vergeten te kopen en vervolgens geen idee hebben hoe ze alle tuinafval netjes kunnen opruimen. Een bezem ga je gegarandeerd veel gebruiken in de tuin, dus kies echt voor een kwalitatieve variant. Het liefst met een harde borstel, zodat je eenvoudig alles bij elkaar kunt vegen.

Vergeet ook niet dat je tuin een walhalla is voor onkruid. Daarom is het belangrijk dat je ook over fijn gereedschap beschikt om dit te verwijderen. Door te investeren in goed gereedschap, hou je je tuin zonder al te veel moeite onkruidvrij.

Houd ook rekening met simpele attributen. Denk bijvoorbeeld aan touw kopen voor het bijeenbinden van planten en gewassen. Dit zijn materialen die altijd handig zijn om in huis te hebben. 

2- De juiste kleding

Zodra je veel in de tuin aan het werk bent, is het ook slim om te investeren in goede werkkleding. Dat betekent bijvoorbeeld het kopen van kniebeschermers, een dikke broek en shirts met lange mouwen. Het is belangrijk dat je lichaam goed bedekt is, zodat je zo min mogelijk risico loopt om je huid te beschadigen. Kniebeschermers mogen ook zeker niet ontbreken. Als je veel op je knieën zit, kan dit al snel tot slijtage leiden. Daarom belangrijk om je knieën net wat meer aandacht te geven.

3- Handschoenen

Bij werken in de tuin lopen je handen het meeste risico om beschadigd te raken. Bijvoorbeeld door stekels van een plant of doordat je uitschoot met je snoeischaar. Daarom is het belangrijk om deze extra bescherming te bieden. Handschoenen zijn dan ook absoluut onmisbaar voor de tuinliefhebber.

Fotocredits introfoto: Hudson Hintze, op Unsplash.