AALSMEER – Het nieuwe jaar staat voor de deur. Daarom werden tijdens de Trade Fair in Aalsmeer de groene trends voor 2018 gepresenteerd. Tuinbranche Nederland, branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland stelden samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends vast voor de sierteeltsector.

Drie groene trends

In de huidige tijdgeest hebben oude structuren hun kracht verloren. Denk maar aan nepnieuws en falende opiniepeilingen. Opvallend is ook de tweestrijd in de samenleving: verharding versus behoefte aan verbinding, vooruit willen versus vasthouden aan het verleden. Dit verdeelt de maatschappij in nieuwe, gepolariseerde groepen. Daar tussenin kan gebouwd worden aan een harmonieuzere samenleving.

Deze tijdgeest vertaalt zich in drie groene trends.

 

Trend-Punk-Rebooted-Fall

 

Trend: Punk Rebooted

Binnen: In het interieur leidt deze trend tot stoere binnenruimten met een anarchistische uitstraling. Producten met scherpe vormen en ruwe, industriële materialen zijn samengesteld uit onderdelen van andere producten. Ze krijgen hierdoor een recycled karakter. Ook met bloemen en planten wordt op onorthodoxe manier omgegaan, bestaande regels over gebruik en toepassing zijn irrelevant.

Buiten: In de tuin vertaalt deze trend zich in ruwe, bijna onontgonnen stukjes land waar prachtige natuur onverwacht de aandacht opeist. Borders worden doorsneden door andere materialen. Er ontstaat een ruwe, rommelige maar ontspannen buitenruimte waarin ondanks alles de natuur lijkt te winnen. Boodschap: geef de natuur de vrijheid, al vervang je maar een stoeptegel door groen.

kleurenkaart en -verhoudingen indoor

punk_rebooted_indoor

 

kleurenkaart en -verhoudingen outdoor

trend-kleurkaart

 

Vormen
De vormen zijn ruw, ruig, grillig, scherp en puntig. Ze lijken een eigen mening te verkondigen en gaan dwars tegen het conventionele in.

Kleuren groene trends
Denk aan contrasterende kleuren en veel zwart, met rood als statement. Groen, beige en huidskleur verzachten de felle contrasten.

Materialen
De gebruikte materialen zijn stoer, industrieel en ongepolijst en worden soms op onorthodoxe manier toegepast. Ze verwoorden protest, het afzetten tegen de gevestigde norm.

Dessins
De dessins zijn een industriële kopie van luxe materialen. Zo worden marmerdessins toegepast op emaille of kunststof. Ook zien we krassen, vlek- en spatdessins en symbolieken als het vrijheidsteken.

 

Trend-Assemble-Summer

 

 

Trend: Re-assemble

Binnen: Door een explosie van creativiteit ontstaat een frisse, nieuwe vormentaal. Ongedwongen en gemakkelijk, alles kan worden gecombineerd en vervangen, voor steeds weer een andere, speelse uitstraling. Bloemen en planten spelen een creatieve rol; hang een boeket bijvoorbeeld eens op. Arrangementen zijn luchtig en bestaan uit losse onderdelen.

Buiten: Deze trend maakt een driedimensionaal patchwork van de tuin. Verschillende stijlen, functies, ruimtebelevingen en materialen worden met elkaar gecombineerd. Vlakverdelingen overlappen elkaar of lijken willekeurig aan elkaar geplakt. De tuin krijgt hierdoor een flexibel karakter en lijkt nooit af te zijn. Verschillende soorten borders worden lichtvoetig tegen elkaar aangezet. Dit levert een grote diversiteit aan planten op.

Vormen
Vormen zijn willekeurig en divers en lijken toevallig tegen elkaar aangeplakt te zijn, gestapeld of in elkaar geschoven. Hierdoor ontstaat een collage-achtig geheel.

Kleuren groene trends
Ook het kleurenpalet is divers: fel, pastel, natuurlijk en vergrijsd. De hoeveelheid groenen in de kleurkaart zijn vooral van toepassing op levend groen.

kleurenkaart en -verhoudingen indoor

trend-kleurenkaart

 

kleurenkaart en -verhoudingen outdoor

trend-kleurenkaart

 

Materialen

Materialen zijn zowel nieuw als recycled. Naast kunststof zijn er natuurlijke materialen, papier, karton en recycled plaatmateriaal. Ook voor de tuin versterken recyclede materialen het nonchalante karakter.

Dessins
Inspiratie voor de dessins komen overal vandaan. Vaak worden ze weergegeven in vervreemdende kleurencombinaties, zoals een groene panterprint. Ook worden verschillende dessins als een patchwork met elkaar gecombineerd.

 

Groene-trend-Herfst

 

 

Trend: Romance 3.0

Binnen: In het interieur combineren we warme kleuren met dessins. Alles lijkt bewerkt te zijn en geïnspireerd op het florale. Rijke materiaalcombinaties geven een decadente uitstraling. Bloemen en planten worden overvloedig gebruikt, we zien warme kleurcombinaties, grote bloemvormen, volle boeketten. En grote planten, zowel bloeiend als groen, soms met een exotische uitstraling. Arrangementen lijken op te gaan in de achtergrond, zo vecht het dessin van het behang om de aandacht met een plant.

Buiten: In de tuin zien we een luxe buitenruimte met willekeurige, volbloeiende borders, glooiende vormen en zachte, comfortabele of rijk gedecoreerde meubelen. Voor bestrating gebruiken we luxe materialen zoals marmer. De vormen zijn vol en krachtig alsof alles een beetje is opgeblazen. Goud en koper spelen nog steeds een belangrijke rol en zijn dus vanzelfsprekend onderdeel van de groen trends.

Vormen
De gebruikte vormen zijn krachtig, groots en meeslepend, extra bol en decoratief. Binnen zien we romantische details in de vormen, in de tuin krijgen vormen vooral een vol, rond volume.

Kleuren groene trends
De gebruikte kleuren zijn divers en rijk, zowel pasteltinten als intensieve donkere tinten. Paars maakt een comeback in het interieur. In de tuin bepalen bloeiende borders de kleuren.

kleurenkaart en -verhoudingen indoor

trend-kleurenkaart

 

kleurkaart en -verhoudingen outdoor

trend-kleurenkaart

 

Materialen

Luxe materialen, zoals fluweel en marmer hebben een hoofdrol naast hout, glas, koper, keramiek en leer. De materialen hebben een hoge kwaliteit, en hebben soms nog een extra bewerking ondergaan zoals borduren, printen, prägen of verven.

Dessins
Veel dessins hebben een florale herkomst. Maar ook dierenhuiden worden als inspiratiebron gebruikt. De dessins worden vaak laag over laag toegepast, zoals een weefstructuur met een bloemenprint. Losse (bloem)applicaties worden over bestaande dessins geplaatst. Ook bij hardware in de tuin zien we extra decoratie.

Bron groene trends: BBH