OEGSTGEEST – Vijver-tips. Het is geweldig weer, een zomer om nu al te onthouden. De enige planten die genoeg water hebben, zijn de vijverplanten. Die groeien als kool. Tijd om er wat aan te doen, maar niet alleen aan de planten. Er zijn ook andere zaken die aandacht vergen. De zomermaanden vragen wat onderhoudsklusjes aan de vijver, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Een gezonde vijver brengt zoveel gevarieerd leven in de tuin; de moeite waard om dat te koesteren. Hier 4 vijver-tips voor de maand juli.

Dit artikel is verzorgd door de vijverspecialisten van Velda.

 

4 Vijver-tips

Juli

vijvertips velda

Vijverplanten

1- Hoogzomer groeien vijverplanten optimaal en staan de waterlelies vol in bloei. Knip regelmatig de uitgebloeide waterlelies weg. Dit komt de bloei ten goede. Snoei de drijvende planten en andere waterplanten regelmatig zodat er open water blijft. Leg de planten die je uit de vijver haalt eerst een tijdje op de kant zodat de beestjes die erin zitten terug kunnen naar de vijver.

 
4 vijver-tips velda

Watertemperatuur

2- Het is al lang fantastisch weer met regelmatig temperaturen van ruim boven de 20 graden. Maar met zulk mooi weer neemt de temperatuur van het vijverwater ook toe, waardoor de hoeveelheid zuurstof in het vijverwater afneemt. Zuurstoftekort kan groen water en vissterfte veroorzaken. Beluchten is het devies.

 

Vijver-onderhoud juli

●  Snoei regelmatig drijvende planten, waterplanten en lelies.
●  Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver, eventueel met een luchtpomp.
●  Houd de waterhardheid en het waterpeil in je vijver in de gaten.
●  Bescherm vissen tegen ongenode gasten.

 

4 vijver-tips velda  4 vijver-tips velda

Waterhardheid

3- Houd in deze periode ook de waterhardheid en de carbonaathardheid goed in de gaten. Test deze waarden regelmatig en verhoog ze indien nodig met speciaal daarvoor bedoelde middelen zoals GH Plus en/of KH Plus.
Tijdens warme dagen verdampt er veel water waardoor vissen minder zwemruimte krijgen. Controleer daarom regelmatig het waterpeil van je vijver en vul bij indien noodzakelijk.

 
4 vijver-tips velda

Jagers

4- In de zomermaanden zijn er jagers die niet vies zijn van een lekker hapje. Vooral in ondiepe vijvers waar de vissen zich niet goed kunnen verschuilen, worden deze nog wel eens slachtoffer van een hongerige reiger of avontuurlijke kat. Wees daar alert op en bescherm je vissen. Dit kan op een diervriendelijke manier met bijvoorbeeld de Laser Guard. Deze verjaagt effectief reigers en katten.

 

Intro-foto: Iverde.