4 decoratieve planten – Wil je de inrichting van je eigen domein een finishing touch geven? Planten zijn een geweldige manier om leven aan je woonstek toe te voegen. Als je iets zoekt dat écht opvalt, moet je flamingoplant, pauwenplant, maagdenpalm en pennisetum zeker op je lijstje zetten. Elk op hun eigen manier uniek en ze laten iedere ruimte stralen. Er zijn veel kamer- en tuinplanten die wachten om geadopteerd te worden door enthousiaste plantenouders. Laten we daarom snel kijken wat deze vier zo bijzonder maken.

4 decoratieve planten

Voor buiten in de tuin of op balkon en terras

sierlijke siergrassen. borstelveergras, 4 decoratieve planten

siergras

1- Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

Het decoratieve pluimachtige gras Pennisetum of lampenpoetsersgras is donkergroen van kleur en vormt in het voorjaar opvallende bloeiende pluimen, waaraan hij zijn koosnaam onleent. Binnen de familie van siergrassen kennen we behalve Pennisetum, ook Carex (Zegge), Panicum (vingergras) , Miscanthus (prachtriet) en Cortaderia (pampagras). Allemaal buitenplanten die bij het minste zuchtje wind beweging in de tuin brengen. Door hun verticale groei zijn deze buitenplanten ook perfect voor kleinere terrassen of balkons.
In het najaar zorgen siergrassen met hun prachtige herfsttinten voor een waar spektakel en in de winter kun je genieten van het wonderschone silhouet. Knip in maart-april de plant tot op 5 tot 10 cm boven de grond af. Pluk bij wintergroene soorten in het voorjaar alleen de verdorde bladeren weg.

bodembedekkers

maagdenpalm

2- Maagdenpalm (Vinca minor)

Een van de meest geliefde bodembedekkers is de Maagdenplam. Een oersterke, onderhoudsvriendelijke plant met blauwe bloemetjes die van maart tot en met mei bloeien. De plant wordt niet hoger dan 15 cm, is zeer winterhard en groenblijvend. Snoei is niet nodig. Hooguit kan af en toe het oude, lelijk geworden blad weggeknipt worden.
De naam “maagdenpalm” heeft te maken met de bloemvorm, die schijnen te lijken op een hoed die gedragen werd door middeleeuwse maagden en nonnen. De bloem met haar vijf symmetrische bloemblaadjes in een perfecte cirkelvormige staat in sommige culturen symbool voor liefde, trouw en onschuld. Dat kan ook hebben bijgedragen aan de keuze van deze naam.

Voor buiten in de tuin of op balkon en terras

anthurium woonplant december 2018

flamingoplant

3- Flamingoplant (Anthurium)

De flamingoplant is een prachtige tropische plant met grote, hartvormige bladeren en felrode, dieppaarse of roze bloemen. Een opvallende toevoeging aan elke kamer. Let op: de flamingoplant geeft voorkeur aan warme temperaturen. Anthurium is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia, Guatemala en Brazilië. Daar groeit de plant als epifyt in en op bomen groeien zonder er voedsel aan te onttrekken.

Verzorgingtips

 • Anthurium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon.
 • Hou de kamertemperatuur op 18-22°C, de plant mag niet te koud staan.
 • De potkluit mag niet uitdrogen, maar ook niet in het water staan.
 • Regelmatig sproeien bootst de vochtigheid van het tropische regenwoud na.
 • Uitgebloeide bloemen mogen worden verwijderd.
 • Eens per drie weken plantenvoeding geven helpt Anthurium lang en rijk te bloeien.
calathea, ivo putman plantplezier en robs grote tuinverbouwing

pauwenplant

4- Pauwenplant (Calathea)

De pauwenplant dankt zijn naam aan zijn prachtige bladeren die een patroon hebben als de veren op de staart van een pauw. Hij ziet er niet alleen geweldig uit, maar hij biedt ook luchtzuiverende voordelen. Perfect voor wie last heeft van allergieën of astma. De pauwenplant gedijt het best in gemiddeld licht. Evenals Anthurium groeit Calathea inheems in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden, op beschutte plekken, rond woudreuzen die het licht filteren.

Verzorgingstips

 • Hoe bonter het blad des te meer licht gewenst is, al kan felle zon beter worden voorkomen. Als de plant te donker staat zal de bladtekening verdwijnen.
 • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Giet bij voorkeur met water op kamertemperatuur.
 • Eventueel sproeien (of in de zomer buiten in een bui zetten) om de luchtvochtigheid te verhogen, dat voorkomt droge bladranden en bladpunten.
 • Elke maand wat plantenvoeding geven houdt het blad mooi en de groei erin.
 • Geel of bruin blad kan worden verwijderd.

Dus als je op zoek bent naar iets exotisch en/of praktisch om je huis- en tuininrichting compleet te maken… deze 4 decoratieve planten zullen je niet teleurstellen. Maar welke bloeiers en bladschoonheden je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat j emet planten bijdraagt aan de balans tussen groen en steen.