Tussen groen en stedelijk – Iedereen wil een tuin hebben die perfect is. Hierbij is het belangrijk om genoeg yin-yang elementen in je tuin te hebben op het gebied van stedelijke en landelijke stijlen. Hierdoor zul je een interessant contrast creëren en je tuin volledig in balans laten zijn. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Er zijn meerdere manieren die dit doel behalen mogelijk maken, en in deze blog vertellen we je uitgebreid over elk van deze methodes. Lees dus verder om dit verder te gaan ontdekken.

Tussen groen en stedelijk

Tussen groen en stedelijk, balans in je tuin

Foto: Cottonbro Studio, op Pexels.

Tuin hout gebruiken

De eerste manier waarop het mogelijk wordt om een mooie balans in je tuin te houden tussen stedelijk en groen is door tuin hout te gebruiken. Dit soort hout is namelijk perfect voor zowel een stedelijke als landelijke stijl tuin. Tuinhout is immers geen element als tegels, terwijl aan de andere kant dit hout ook niet zo wild is dat het volledig onder landelijke stijlen tuinen zou vallen. Hierdoor zit het precies tussen twee stijlen in en overbrugt het beide stijlen op een feilloze wijze.

Gebruik de grootte van je tuin als basis

Ten tweede is een mooi evenwicht behouden tussen groene en stedelijke elementen in de tuin mogelijk door rekening te houden met de grootte van de tuin als basis. Voor grotere tuinen is het aan te raden om meer groene zones in te richten met bomen, struiken en andere planten, maar ook enkele moderne stedelijke elementen waar bezoekers van kunnen genieten. Voor kleinere tuinen kun je je het beste richten op het creëren van een uitnodigende sfeer door weelderige groene planten te gebruiken en stedelijke elementen toe te voegen die in de ruimte passen zonder deze overvol te maken. Daarnaast kun je kunstwerken toevoegen die gerelateerd zijn aan de natuur of paden creëren die door het gebladerte lopen.

Schilder de randen van je tuin

Om een mooi evenwicht in de tuin te houden tussen groen en stedelijk, kan tevens het schilderen van de randen van de tuin een effectieve manier zijn om de tuin er aantrekkelijker uit te laten zien. Zo creëer je een contrast tussen het groen van de tuin en de bebouwde omgeving. Verf kan ook worden gebruikt om vormen of randen van bepaalde gebieden of elementen in de tuin te definiëren, waardoor een gevoel van structuur ontstaat in een verder organische ruimte.

Buitenverlichting installeren

Tot slot kun je buitenverlichting installeren. Door verlichting strategisch te plaatsen in delen van de tuin die gebladerte, fonteinen of architecturale elementen accentueren, kun je een warme en uitnodigende sfeer creëren terwijl je ook je stedelijke elementen accentueert. Bovendien zorgt het plaatsen van lampen op verschillende niveaus voor diepte en interesse als onderdeel van de algehele uitstraling, waardoor je ook ‘s nachts de perfecte balans behoudt.

Fotocredits introfoto: Jadson Thomas, op Pexels.