4 tips om je tuin klaar te maken – In de zomermaanden brengt de gemiddelde Nederlander behoorlijk veel tijd door in zijn tuin. Vind je het ook heerlijk om op zonnige dagen in je tuin te zitten? Dan wil je dat deze er netjes bij ligt voordat de zomer aanbreekt. Als je niet weet hoe je dit aanpakt, ben je hier aan het juiste adres. Met de volgende 4 tips maak jij je tuin namelijk zomerklaar.

4 tips om je tuin klaar te maken

1- Snoeien

Aan het einde van de winter ligt een tuin er vaak troosteloos bij. Om ervoor te zorgen dat bloemen en planten in de zomer weer volop bloeien, moet je ze in het voorjaar snoeien. Snoei niet maar zo elke plant terug, want sommige planten hoef je niet te snoeien in het voorjaar. Zorg er daarom voor dat je weet wat er in je tuin staat en wanneer en hoe je de verschillende planten snoeit. Haal daarnaast het juiste snoeigereedschap in huis, zodat je planten makkelijk en goed kunt snoeien.

2- Onkruid te lijf gaan

Onkruid gaat goed op water, zonlicht en warmte. In de winter zie je deze planten daarom amper, maar in het voorjaar schieten ze de grond uit. Wil jij je tuin zomerklaar maken? Ga het onkruid dan te lijf. Doe dit bij voorkeur al in een vroegtijdig stadium. Je voorkomt op deze manier dat ze binnen de kortste keren je hele tuin overnemen. Denk overigens niet dat je met één keer onkruid verwijderen klaar bent, want de plantjes groeien snel weer terug. Daarom is het belangrijk om in het voorjaar regelmatig in de tuin te werken.

3- Gazon maaien en voeden

Iedereen met een gazon in de tuin wil dat deze er in de zomermaanden mooi bij ligt. Hiervoor moet je zelf je handen uit de mouwen steken. Om te beginnen moet jij je gras regelmatig maaien. Op deze manier zorg je voor een dichte en stevige grasmat en bovendien verklein je de kans op onkruid en mos in het gazon.

Om mooi groen te blijven, heeft gras voedingsstoffen nodig. Kalk en mest zijn voorbeelden van voedingsstoffen waar een gazon niet zonder kan. De meeste mensen strooien kalk in het najaar, maar het kan ook in het voorjaar. Vaak volstaat één kalkbeurt per jaar, maar sommige gazons hebben twee kalkbeurten nodig. Bemesten kun je het beste in het voorjaar, de zomer en het najaar doen.

4 tips om je tuin klaar te maken voor de zomer

Foto: Doug Kelley, op Unsplash.

4- Tuinmeubelen schoonmaken

Naast de tuin zelf moet je ook je tuinmeubelen klaar maken voor de zomer. Dit doe je door ze schoon te maken. Los een beetje groene zeep op in lauwwarm water, dompel hier een zachte borstel of spons in onder en maak de meubelen schoon. Spoel de meubelen na de schoonmaakbeurt af met water.

Heb je een loungeset en zijn de kussens hiervan vies? Maak deze dan ook schoon. Probeer vlekken eerst eens te verwijderen met een vochtige doek, spons of zachte borstel. Lukt dit niet? Kijk dan of de hoezen van de tuinkussens wasmachinebestendig zijn. Gooi ze in dat geval in de wasmachine en ze zijn waarschijnlijk weer brandschoon.

Fotocredits introfoto: Susanne Jutzeler, op Pexels.