De bloementuin Iedereen houdt ervan: bloemen! Ze zijn in allerlei kleuren en maten te vinden. Van overweldigende rozenstruiken tot bescheiden bodembedekkers. Maar besef dat een droomtuin niet zonder een aantrekkelijke structuur en een nette afwerking kan. Een perfecte oplossing hiervoor is een borderrand!

De bloementuin van je dromen

de bloemtuin

Leef je uit, wees creatief

Hier vind je alle variaties borderranden om je eigen bloembed te maken. Een stijlvolle bloeier voor een bloemenbed is bijvoorbeeld de papaver (klaproos). Papavers kan je zelf zaaien, wat lekker duurzaam is. En er is nog zoveel meer om van te genieten. Kies de bloemen die bij jou en je tuin passen. Leef je uit, wees creatief.

verwarrend

papaver – klaproos

1- Borderrand

Denk als eerste aan een tuinborder. Wat erg leuk is aan borderranden zijn de verschillende hoogtes, maten en toepassingsmogelijkheden. Kies voor materiaal wat duurzaam is en de kwaliteit bezit waardoor het lang mee gaat. Met gazonranden in de vorm van een cirkel kun je ronde bloembedden maken. Dat geeft je tuin iets speels en authentieks. Maar rechthoekige bedden kan natuurlijk ook. Het is maar net wat bij je past. En dan is het de vraag: neem je grote of kleine bloembedden? Een kleurenzee aan planten of iets subtiels? Met borderranden ben je vrij in die keus en geef je je tuin een stijlvolle afwerking, zodat je je groene trots graag laat zien aan familie en gasten.

2- Een locatie kiezen

Stap twee, het bepalen van de locatie. Hier begin je dus met de praktische verwezenlijking van je de bloementuin van je dromen.
Waar komen de gazonranden, waar bloeien straks je bloemen? Heb je een leeg plekje in een hoek? Een fontein of vijver? Dit zijn perfecte plekken om een bloemenbed bij te plaatsen en je tuin meer sfeer te geven.
Waarschijnlijk heb je een beplantingsplan in je hoofd. Plaats grote bloemen in een grote border, geef ze wat ruimte, zodat ze echt kunnen stralen. Heb je wat kleinere planten, maak dan een combinatie. Groot en klein gaan perfect samen in een bloemenbed.
Zorg dat je goed over de locatie van je bloemenbedden nadenkt voordat je ze gaat plaatsen. Denk aan de lichtval en het aantal zonuren; zorg ervoor dat je bloemen genoeg water krijgen. Op het balkon, de voortuin, de achtertuin, het dakterras; met borderranden zit je nooit fout!

gazon- en borderranden

borderrand, naar eigen smaak toe te passen

3- Planten kiezen voor het bloembed

Waarschijnlijk vind je dit de leukst, het creatieve werk: je eigen tuinontwerp maken. Het kiezen van kleuren, geuren, bloeitijden en bijzondere bloeiers. Rij naar het tuin- of plantencentrum om je verbeelding om te zetten in werkelijkheid. Laat je gevoel spreken. Het belangrijkste is dat jij het mooi vindt en de inrichting bij jou past.  En je hoeft niet bang te zijn dat je bloembed er de helft van het jaar niet mooi bij staat, want er zijn planten voor elk seizoenen!
Begin met de vaste planten die je wil laten domineren. Plaats daar vervolgens begeleidende vaste planten bij en rond het af met opvullende bodemdekkers. Varieer tussen soorten en maten om het meest unieke effect te krijgen. Een aantal leuke bloemen om voor je tuin te gebruiken zijn: vingerhoedskruid, geranium, allium, en de stokroos.

4- Geef de planten de ruimte

Neem niet in een keer teveel planten. Dit kan ervoor zorgen dat ze niet genoeg ruimte hebben, want planten groeien. Als je met wat minder begint, kan je het altijd nog uitbreiden als hier plaats voor is.
Er is een trucje om de juiste hoeveelheid planten in een bloembed te bepalen. Nadat je de borderranden hebt aangebracht. Teken je in de aarde een raster met lijnen. Zorg voor tussenruimtes van ongeveer 20 cm zijn, zo geef je je planten genoeg ruimte. Plaats de vaste, hoge planten achterin en laagblijvende en bodemdekkers vooraan. De begeleidende planten zet je er

sierui, allium

allium – sierui

5- Voeg compost en zand toe

Als laatst wil je graag dat je planten gezond zijn en goed groeien. Om te zorgen dat je bloemen er mooi uit komen te zien, moet je zorgen voor goede grond en compost om de groei te stimuleren. Vul het binnenste van je borderranden goed op tussen de planten, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. 
Je kunt zelf een composthoop creëren. Composteren is een duurzaam proces, maar goed voor de planeet. Let op: Niet alle planten kunnen tegen compost, dus vraag dit na bij het kopen van de planten of raadpleeg het internet.

Nu is je bloemenbed af en kun je op zomers avonden met vrienden en familie genieten van de bloementuin van je dromen. Veel plezier!