Jouw kamerplanten – Jouw mooie huis is pas écht af… als er wat groen geluk in staat, natuurlijk! Kamerplanten zijn een geweldige manier om wat leven aan je huis toe te voegen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar ze kunnen ook de luchtkwaliteit binnenshuis helpen verbeteren. Win-win! Als je erover denkt om zelf een paar kamerplanten aan te schaffen, zijn hier een paar tips om ze gezond en gelukkig te houden. Lees je mee?

Jouw kamerplanten

woonplanten verzorg ze goed

alocasia

1. Kies de juiste plant voor je ruimte

Voordat je een heleboel kleine planten gaat kopen, is het belangrijk om je onderzoek te doen en de planten te kiezen die het meest geschikt zijn voor jouw huis. Houd rekening met zaken als de hoeveelheid zonlicht in je ruimte, de temperatuur en de vochtigheidsgraad. Er zijn heel veel verschillende soorten planten, dus er is er zeker een die perfect is voor jouw huis.

2. Koop een pot die goed draineert

Als het gaat om potten, is het belangrijk om er een te nemen met drainagegaten in de bodem. Hierdoor kan overtollig water weglopen, wat belangrijk is omdat te veel water kan leiden tot wortelrot. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Als je niet zeker weet of je pot wel of geen drainage gaten heeft, controleer dit dan voordat je hem koopt. Als hij er geen heeft, kun je er altijd zelf een paar boren. Pas wel op dat je de pot daarbij niet beschadigt.

3. Geef regelmatig water, maar overdrijf het niet

Een van de belangrijkste dingen die je voor je planten kunt doen is ze regelmatig water geven. Maar pas op dat je niet overdrijft – te veel water kan net zo schadelijk zijn als te weinig. Zo wordt de alocasia bijvoorbeeld niet gelukkig van natte voeten. Soms zijn een paar scheutjes water voldoende. De beste manier om te zien of je plant water nodig heeft, is door je vinger in de grond te steken – als hij ongeveer een centimeter onder het oppervlak droog aanvoelt, is het tijd om hem te laten drinken.

4. Bemest eens per maand

Tijdens de lente- en zomermaanden, wanneer je plant actief groeit, kun je ze blij maken met eens per maand bemesten met een uitgebalanceerde meststof. Net zoals bij water geven geldt: zorg ervoor dat je niet overdrijft – te veel meststof kan de wortels van je plant verbranden.

5. Snoei indien nodig

Last but not least! Van tijd tot tijd moet je dode of stervende bladeren of stengels terugsnoeien. Dit zorgt er niet alleen voor dat je plant er goed blijft uitzien, maar het helpt ook om nieuwe groei te stimuleren. Het is tijd om jouw kamerplanten gezond en gelukkig te houden!

En geef je woonplanten genoeg ruimte.

Fotocredits: BloemenbureauHolland