Hollandse kwaliteitsplanten – Ruim 50 Nederlandse kwekers hebben zich verenigd onder het kwaliteitsmerk Decorum. Allemaal familiebedrijven, veel van de derde of vierde generatie, elke dag met veel passie in de weer om van de wereld een groenere, bloeiende plek te maken. De kwekers staan voor kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Met honderden innovaties per jaar is het assortiment van Decorum altijd wisselend en altijd verrassend. Hollandse kwaliteitsplanten die het label Decorum verdienen en ons langer laten genieten van hun bloemen en planten.
Komende maanden zal GroenVandaag een selectie presenteren uit het brede assortiment van deze kwekerscollectief en laten zien welke prachtige planten er zoal zijn. Van evergreens tot innovaties, kamerplanten en tuinplanten. Mooi in beeld gebracht en met korte omschrijving en verzorgingstips.
6 Hollandse kwaliteitsplanten van Decorum
In dit eerste artikel 6 Hollandse kwaliteitsplanten van Decorum:
1- Ranonkel
2- Adenium
3- Campanula
4- Hibiscus
5- Exacum
6- Celosia
ranonkel
1. Ranonkel
Uit een compact knopje groeit een imposante bloem die zich uitstekend leent om het voorjaar mee te vieren. Ranonkel is er in rood, roze, oranje, geel, wit, blauw en paars. Enkelvoudig, halfgevuld, dubbelbloemig, met ruches, roosaspiraties en pioenambities, ze zijn verkrijgbaar in alle denkbare vormen. Maar wel allemaal met de uitstraling alsof ze zo van een bloeiende veld komen. De plant groeit uit grillig gevormde knolletjes die ook wel klauwtjes worden genoemd. Potranonkels bloeien vanaf begin maart tot eind april. Zelfs als ze uitgebloeid zijn, blijven ze nog mooi, want het pluizige zwarte hartje groeit nog een tijdje door.
Kwekers van dit product: Vreugdenhil Bulbs & Plants & Kwekerij Montis.
Verzorgingstips
-Ranonkel staat het liefst op humus- en voedselrijke grond, op een zonnige plek.
-De plant waardeert een licht vochtige kluit, maar het water moet wel weg kunnen.
-Ranonkel op pot krijgt zoveel voeding mee, dat extra voeding niet nodig is.
adenium
2. Adenium
De Adenium Obesum, ook wel woestijnroos genoemd, is half vetplant en half oleander. De plant komt oorspronkelijk uit de woestijn en heeft daarom veel licht nodig en niet zo veel water. Als je de plant goed verzorgt en hij voldoende licht heeft, dan kan hij twee keer per jaar bloeien. Laat tussen de ‘waterbeurten’ de aarde wat uitdrogen. Als je hem wilt snoeien, dan kan je dat het beste doen tussen juli en september. Daarna heeft de Adenium ongeveer 4 weken rust nodig en mag je hem niet snoeien. Bij temperaturen boven 0 ºC kan de woestijnroos ook buiten staan.
Kwekers van dit van dit product: Duijn-Hove & Richplant.
Verzorgingstips
-Bloeit meerdere keren per jaar.
-Kan ’s zomers buiten geplaatst worden.
-Lichte, zonnige plaats.
-1 x per week water geven.
-Schadelijk bij inwendig gebruik.
campanula
3. Campanula
Met haar stralende uiterlijk en frisse, vrolijke bloemen lokt ze het lentegevoel je woonkamer binnen. Haar naam is te herleiden naar de vorm van haar bloemen: Campanula is Latijn voor ‘klokje’. Oorspronkelijk stamt ze uit Noord-Italië, waar ze op bepaalde plaatsen -meestal op het zuiden, want daar schijnt de meeste zon- een natuurlijk hangend tapijt vormt over rotsformaties. Met de juiste verzorging kun je genieten van meerdere bloeiperiodes. Daarvoor moeten de uitgebloeide bloemen wel steeds verwijderd worden. De campanula is ook geschikt voor in de tuin of op het terras.
Kwekers van dit product: Ten Have Plant, Kwekerij Montis & Van den Berg De Lier.
Verzorgingstips
-Veel licht, niet in de felle zon.
-Bloeit het gehele jaar door.
-Verwijder uitgebloeide bloemen.
-Geliefde plant voor zowel binnen als buiten.
hibiscus
4. Hibiscus
De Hibiscus is ook wel bekend als Chinese roos. Van oorsprong komt de Chinese Roos uit China en Zuidoost-Azië. Deze veelzijdige plant wordt als kamer-,kuip- en terrasplant gebruikt. De eyecatcher van deze plant is natuurlijk de indrukwekkende bloem. Buiten in de zon zal de Hibiscus je steeds weer verrassen met deze prachtige bloemen.
Decorum kweker Kwekerij Groenhof is gespecialiseerd in het kweken van Hibiscus.
Verzorgingstips
-Veel licht, niet in de felle zon.
-Vochtig houden, potgrond mag niet uitdrogen.
-1x per week bemesten.
-Kan ’s zomers buiten geplaatst worden.
exacum
5. Exacum
Deze kleine, compact groeiende plant wordt vooral als kamerplant gebruikt, maar in de zomer, bij voldoende warmte, kan zij ook prima buiten op het terras of in potten en bloembakken staan. Exacum wordt ook wel “Bitterkruid” genoemd en vindt haar oorsprong in Socotra, een eiland vlak onder Jemen. Verrassend van deze plant is dat zij een heerlijk geurende bloem heeft waar een mens blij van wordt.
Kweker van dit product: Hofland Flowering Plants.
Verzorgingstips
-Lichte, zonnige plaats.
-Vochtig houden, potgrond mag niet uitdrogen.
-Ruikt heerlijk.
-Geen overtollig water in de pot / schotel laten staan.
-Geliefde plant voor zowel binnen als buiten.
celosia
6. Celosia
Celosia heeft meerdere gezichten. De plant is verkrijgbaar met vlammende toortsen (spicata, stevige speervormige bloemen), beeldige smalle staarten of een sprookjesachtige kam vol fluwelen kronkels die eruit zien als hersenen. De kleuren zijn oogverblindend: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig, waarbij bijvoorbeeld oranje en rood samenkomen. Celosia wordt zo’n 35-40 cm hoog, heeft een licht kruidige geur en heeft – afgezien van voldoende water – niets nodig om maandenlang mooi te bloeien.
Kweker van dit product: Ammerlaan-Sosef.
Verzorgingstips
-Halfschaduw, licht, volle zon: Celosia kan het hebben.
-Kluit niet laten uitdrogen, de plant houdt wel van een slokje.
-Elke week wat plantenvoeding geven verlengt de bloei.
-Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen.
-In seizoenen zonder vorst kan Celosia ook naar buiten.
Decorum-label
Deze 6 Hollandse kwaliteitsplanten en nog veel meer zijn te vinden bij de tuincentra en bloemisten in Nederland. De premium planten zijn herkenbaar aan het decorum-label.
Meer informatie over de genoemde kwekers en de overige kwekers van Decorum, klik op de link.
Nog meer over Decorum
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: