HILLEGOM – Pampasgras past zowel in natuurlijke als strakke moderne tuinen. Jaarrond zorgt dit stoere siergras voor dynamiek. De grote soorten zijn echte blikvangers, met name pampasgras (Cortaderia).

Pampasgras

Dit wintergroene siergras kan wel drie meter hoog worden. Er is ook een compacter soort: Cortaderia selloana ‘Pumila’. Die wordt een tot anderhalve meter hoog. Aan het einde van de zomer verschijnen de karakteristieke zilverwitte tot crèmekleurige pluimen.

pampasgras

Natuurlijke tuin

Pampasgras is helemaal op zijn plek in een natuurlijke tuin. Dit hoog opgaande siergras is altijd in beweging, waardoor je tuin tot leven komt. Het gras is ook goed voor de biodiversiteit. Kleine insecten schuilen ’s winters graag onder in de plant. En zie je in het voorjaar vogels aan de graspluimen plukken? Dan zijn ze materiaal aan het verzamelen voor hun nest. Nog meer leven in de tuin!

6 schoonheden van grassen

  • Molinia caerulea – Pijpestrootje
  • Miscanthus sinensis – Chinees Prachtriet
  • Carex nigra – Zwarte Zegge
  • Briza media – Bevertjes
  • Pennisetum – Lampepoetsersgras
  • Cortaderia – Pampasgras

Moderne tuin

In een moderne tuin zie je steeds vaker pampasgras. De zwierige plant verzacht de strakke lijnen, waardoor de tuin een vriendelijke uitstraling krijgt. Hij staat vaak solitair. In z’n eentje is het een echte eyecatcher. Heb je veel ruimte? Dan kun je ook flink uitpakken met een groep, dit geeft een indrukwekkend resultaat.

siergrassen

Pampasgras drogen

Gedroogde pluimen pampasgras in een grote vaas zijn helemaal hip & happening. Je kunt de pluimen makkelijk drogen. Pluk een paar mooie exemplaren (handschoenen aan, want het blad is vrij scherp) en zet ze losjes in een vaas. De pluimen drogen aan de lucht. Als je een beetje handig bent, dan kun je er ook een ‘floral cloud’ van maken. Prachtig!

Kijk voor nog meer tuinideeën en inspiratie op www.perennialpower.nl

Foto-credits: iVerde