Siergrassen – Een groene tuin is heerlijk koel in de zomer én voert regenwater snel af bij plensbuien. Siergrassen geven je groene tuin nog iets extra’s. Terwijl je lekker in de tuin zit, kun je volop genieten van de pluimen die dansen op de wind.

Siergrassen

Green living
Grassen zijn sterke tuinplanten die weinig verzorging nodig hebben. Green living is nog nooit zo makkelijk geweest. Ze staan graag op een zonnige plek; verder kun je ze bijna overal bij of tussen zetten. De tuin hoeft niet perfect te zijn; laat je inspireren door de wilde natuur. Combineer grassen bijvoorbeeld met andere vaste bloeiende planten. Daarmee trek je volop vlinders, bijen en vogels naar je tuin. Natuur aan huis.

Snoeien

Als de zomer ten einde loopt, mag de snoeischaar in de kast blijven liggen. In het najaar – als veel planten hun schoonheid verliezen – zorgen siergrassen met hun prachtige herfsttinten voor een grande finale. In de winter kun je genieten van het wonderschone wintersilhouet. Pas in maart-april knip je de plant op 5 tot 10 cm boven de grond af. Al snel komen dan de eerste frisse grassprieten weer tevoorschijn. Bij wintergroene siergrassen pluk je in het voorjaar alleen de verdorde bladeren weg.

Plukborder

Hoe leuk is het om ’s zomers bloemen uit eigen tuin te plukken! Met enkele pollen siergras in de border is dat helemaal een feest. Pluk de bloemen en grassen liefst ’s morgens vroeg. Dan zijn ze fris en stevig. Laat de graspluimen boven je tuinboeket uit piepen. Zomerser wordt het niet. Mooie plukgrassen zijn bijvoorbeeld struisriet (Calamagrostis), vingergras (Panicum), lampenpoetsersgras (Pennisetum), prachtriet (Miscanthus) en pijpenstro (Molinia). Combineer grassen met andere bloeiende vaste tuinplanten voor heel veel plukgeluk.

Kleuren

Siergrassen zijn er in nog veel meer kleuren. Er bestaat zelfs blauw gras (schapengras, Festuca glauca) en felrood gras (Japans bloedgras, Imperata cylindrica). In een grote tuin kun je uitpakken met grote siergrassen, bijvoorbeeld Miscanthus sinensis of Stipa gigantea. Lage siergrassen, zoals Hakonechloa macra, kunnen als bodembedekker toegepast worden. Veel groen, weinig onderhoud.
Er zijn ook ‘wintergroene’ siergrassen, zoals zegge (Carex) en schapengras (Festuca). Deze tuinplanten behouden in de winter hun kleur, waardoor je jaarrond van hun schoonheid kan genieten.

Meer informatie over vaste planten, zie: www.perennialpower.nl