Geld te besparen – Als je duurzaam wilt leven om zo jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, is het belangrijk om bewust om te gaan met energie. Zo ook in de keuken. De keuken is namelijk een van de plekken in huis waar veel energie wordt verbruikt. Denk maar eens aan het fornuis, de koelkast en de vaatwasser. Door energie te besparen in de keuken draag je bij aan een groenere planeet en verlaag je jouw energierekening. Wil jij aan de slag met energie- en kostenbesparing zonder in te leveren op comfort? In dit artikel delen we 7 handige tips waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Geld te besparen

7 tips om energie en geld te besparen in de keuken

Foto: Zhijian Dai, op Unsplash.

1. Kies voor energiezuinige apparaten

De eerste stap om energie te besparen is door te kiezen voor energiezuinige apparaten. Modern keukenapparatuur is voorzien van een energielabel. Deze labels geven aan hoeveel energie elk apparaat gebruikt. Kies voor apparaten met een label die A++ of hoger aangeeft. Daarnaast is het verstandig om apparaten die ouder dan 10 jaar zijn te recyclen en om te ruilen voor een nieuw exemplaar. Door technologische ontwikkelingen is het aanschaffen van nieuw apparatuur duurzamer dan je oude apparaten blijven gebruiken.

2. Kook water met een waterkoker

Wanneer je water op het fornuis verwarmt in een fluitketel, gaat er veel warmte verloren. Efficiënt is het dus niet. Gelukkig is er een betere manier om water te koken, namelijk met een waterkoker. Het warmteverlies bij een waterkoker wordt beperkt, waardoor je minder energie verbruikt. Bovendien is een waterkoker veiliger, omdat het apparaat een automatische uitschakelfunctie heeft. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat water overkookt als je even niet oplet.

3. Ga voor de juiste pannen en deksels

Wanneer je gaat koken, is het belangrijk om de juiste pannen en deksels te gebruiken. Bij een kleine pan die op een grote pit staat, stroomt de warmte langs de pan. Hierdoor gaat er veel energie verloren. Kies dus liever voor een grotere pan op de juiste pit. Daarnaast loont het om deksels op pannen te plaatsen. Het fornuis verbruikt namelijk wel 2 tot 3 keer meer energie als je geen deksels gebruikt. Bovendien wordt eten sneller gaar met de deksel op de pan, zodat je sneller aan tafel kunt gaan.

4. Gebruik je oven slim

Een oven gebruikt aardig wat stroom. Hoe groter de oven, hoe meer stroom. Daarom is het verstandig om de oven zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Verwarm bijvoorbeeld de oven niet bij gerechten waar het niet hoeft. En open de ovendeur zo min mogelijk tijdens het koken, zodat er geen warmte ontsnapt. Wil je nog meer doen? Schakel dan de oven uit vóórdat de kooktijd om is en houd de deur dicht. Een oven koelt namelijk langzaam af, waardoor het gerecht alsnog de tijd krijgt om te garen.

5. Kies voor de ecostand van de vaatwasser

Een vaatwasser verbruikt op jaarbasis 2 keer meer energie dan een handafwas in een teiltje. Toch begrijpen we dat je in de keuken gemak wilt. Gebruik daarom je vaatwasser zo efficiënt mogelijk door te kiezen voor de ecostand. Deze modus verbruikt minder energie en water dan een ‘gewone’ stand. Zorg er daarnaast voor dat je alleen de vaatwasser aanzet als hij helemaal vol is.

6. Vul je koelkast en vriezer slim

Wist je dat een lege koelkast en vriezer meer energie verbruiken dan een volle? Wanneer je de apparaten opendoet, komt er warme lucht in de lege omgeving. Deze omgeving moet weer worden afgekoeld en dat kost energie. Vul je koelkast en vriezer dus voldoende. Je kunt desnoods flessen water in de ruimte plaatsen om lege plekken op te vullen. Check daarnaast regelmatig de rubberen delen van je koelkast en vriezer, zodat koude lucht niet onopgemerkt kan ontsnappen.

7. Gebruik je keuken op dalmomenten

Energieprijzen zijn constant in beweging. Elke dag, elk uur. Er is sprake van een dalmoment als het aanbod van stroom hoger is dan de vraag en vice versa. Je profiteert dus van goedkope energie als je tijdens dalmomenten de keuken induikt. Of als je direct gebruikmaakt van je eigen zonnepanelen. We begrijpen dat je niet altijd op zulke momenten kunt koken. In dit geval is het mogelijk om goedkope stroom of overtollige zonne-energie op een thuisbatterij te plaatsen. Hierdoor kun je deze stroom gebruiken als de energieprijzen hoger zijn en gooi je geen zonne-energie weg.

Bespaar vandaag nog energie en geld in de keuken

Door slim te koken in je keuken, kun je aanzienlijk energie en geld besparen. Kies onder andere voor energiezuinige apparaten, kook water in de waterkoker in plaats van op het fornuis en kies voor de ecostand als je vaatwasser vol is. Door bewuste keuzes te maken, kun je genieten van een duurzame levensstijl zonder in te leveren op het gemak en comfort van een keuken.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Met dakisolatie bespaar je geld en verbeter je je wooncomfort

Fotocredits introfoto: Jason Briscoe, op Unsplash.