IJSSELSTEIN – 8 bijvriendelijke planten. De populariteit van bij- en vlindervriendelijke tuinen blijft stijgen. Niet voor niets neemt het aantal nieuwe plantenrassen dat hiervoor geschikt is ook toe. Sterke, veelzijdige en duurzame heesters en vaste planten voor zonnige en halfschaduw plekken.

8 bijvriendelijke planten

8 bijvriendelijke planten

Zonaanbidders

Boskamperfoelie Diervilla rivularis Honeybee trekt, zoals de naam aangeeft, vele bijen en vlinders aan. Honeybee heeft opvallend felgele bladeren en in de zomer gele bloemen. De heester blijft compact en bossig tot 80 cm hoog en 100 cm breed. Honeybee is niet ziektegevoelig, heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard tot wel -35 ºC.

Buddleja davidii Sugar Plum bloeit van de zomer tot in de herfst met felle paars-rode bloemen. De vrij compacte vorm (150 x 100 cm) maakt dit ras geschikt voor lage heggen, potten en border. Deze heester staat graag in waterdoorlatende, vruchtbare grond in de zon. Niet ziektegevoelig en winterhard tot zo’n -22 ºC.

Agastache Beelicious Purple zegt het al: bijen en vlinders zijn er dol op. Paarse bloemen tot in de herfst in bloei. De plant heeft een bescheiden grootte van 30 cm bij 40-50 cm. Winterhard tot -22 ºC. Een sierlijke blikvanger voor tuinen, borders en (gemengde) potten.

Lavendel

Lavandula intermedia Phenomenal heeft grote, paarse bloemaren. Heerlijk geurende bloemen van einde lente tot in de herfst. De hoogte en breedte is ca. 70 cm. Ideaal voor bloembedden en in potten. Phenomenal is ook geselecteerd vanwege het zeer sterke wortelsysteem en de stevige takken.

De wit met roze bloemen van Echinacea Pretty Parasols lijken op kleine parasolletjes. Vlinders en hommels komen graag even zonnen en zoemen op de bloemen. Dat dit ras heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Pretty Parasols heeft stevige stelen die tegen een windstoot kunnen.
Hete zomers en koude winters tot -25 °C kunnen geen kwaad. De bloemen verschijnen één voor één waardoor Pretty Parasols van juli tot in november in bloei staat. Niet elke steel is even lang en soms zie je meerdere bloemen op één steel. Dit geeft deze bijzondere Echinacea een ‘wilde’ uitstraling die perfect past in het plaatje van een natuurlijke, bij-vriendelijke tuin.

8 bijvriendelijke planten

Bij vriendelijke planten

Halfschaduw

Een juweeltje voor pot, balkon, terras, border en aan de muur is de Lonicera hybrid Celestial. Deze klimplant wordt uiteindelijk zo’n 3 meter hoog en 2 meter breed, maar kan gesnoeid worden. Gebruik wel een klimhulp; anders wordt het een bodembedekker. Geurende bloemen van fel oranje en roze met een heerlijk parfum. Ziekteongevoelig en winterhard tot -20 °C.

Pluimhortensia

Pluimhortensia Hydrangea paniculata Confetti trekt ook bijen en heeft een licht parfum. De pluimen zijn een mix van wit, roze met een lichtgroen topje. Confetti bloeit van begin lente tot eind herfst. Vrij compact (120 cm hoog, 75 cm breed), bossig en met stevige takken. Zeer geschikt voor in een pot op balkon en terras en borders.

Nepeta Neptune heeft blauwe bloemen. Fraai alleenstaand in potten of gecombineerd met andere planten. Bijen kunnen van de zomer tot herfst lang genieten van de rijke bloei. Nepeta Neptune bereikt een lengte van 30-40 cm en een breedte van 30 cm. Winterhard tot zo’n -25 °C.

Met dank aan Plantipp, Plantipp is gespecialiseerd in royalty management en vertegenwoordigt veredelaars van siergewassen wereldwijd.