AALSMEER – Albuca spiralis Frizzle Sizzle. Een plant met gekrulde blaadjes, gele bloemetjes en een citroengeur. Vreugdenhil Bulbs en Plants kweekt deze aandachttrekker.
Frizzle Sizzle komt oorspronkelijk uit Afrika. Vreugdenhil teelt haar onder het merk African Breeze, net als 8 andere bol- en knolgewassen die hun roots in Afrika hebben.
Een Zuid-Afrikaanse connectie heeft de unieke Frizzle Sizzle aanbevolen. Helaas in Nederland nog niet echt bekend. Weinig bloemisten en tuincentra die deze plant in hun assortiment hebben.

Het blad krukt trouwens niet van nature. De krul is een resultaat van veredeling.

Door Florapodium

Aalsmeer

Albuca spiralis Frizzle Sizzle

Afrika

Oorspronkelijk groeit de Albuca in de woestijn van Namibië en rondom Kaapstad. Een plant dus die weinig water nodig heeft en zich heerlijk voelt in een warme huiskamer met veel licht. Eén keer per twee weken water is meer dan genoeg. Buiten gedijt de Albuca ook, maar niet bij 5 graden of minder.


In de woestijn groeit de plant als de eerste regen valt. In de winter is er groei, in de lente bloei. Daarna volgt de zomerrust.Wil je het plantje opnieuw in bloei krijgen? Geef dan geen water in de zomer en boots de droge periode van de woestijn na. Als de plant het naar haar zin heeft, vermeerdert ze zich vanzelf.

De teelt

Vreugdenhil Bulbs en Plants is gespecialiseerd in de teelt van bol- en knolgewassen. Het bedrijf teelt wel 900 verschillende soorten planten. Zo worden Amaryllissen in het najaar in Zambia geteeld, waar het klimaat heel gunstig.

Bolgewas Albuca Spiralis wordt geteeld in het Westland. Nu sinds een jaar of vijf. Exclusief en in kleine aantallen.
 De kweker zelf is vooral gek op het blad. “Het komt niet vaak voor dat de bloem zelf onder doet aan het mooie blad. Dit maakt de Frizzle Sizzle echt bijzonder. Hoe meer licht ze krijgt, hoe beter haar bladeren krullen.”

Albuca spiralis Frizzle Sizzle

WNF

Om de verbintenis met Afrika te vergroten, steunt de kwekerij de carnivoren in Zambia met het Zambian Carnivore Programme. Dit ter bescherming van alle grote carnivoren in Zambia.
 In dat kader is scholing van de lokale bevolking prioriteit, zodat duidelijk wordt hoe belangrijk deze dieren voor het land zijn. Een en ander gaat in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Een deel van de winst van Vreugdenhil gaat daarom naar dit project. Het doel in 2019 is om 10.000 euro aan het fonds te kunnen overmaken.

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Bijvoorbeeld, Chrysanthemum Berry en Allium Rose Bells.

Meer info over Vreugdenhil Bulbs and Plants.

Meer foto’s van Chrysanthemum Berry, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.