Allerzielen en Allerheiligen – Dat vieren we op 1 en 2 november. Maar er is nu ook een vrolijkere uitvoering van deze herdenkdagen. Día de los Muertos. Een van oorsprong Mexicaanse traditie die de herinnering aan overleden dierbaren levend houdt. Het is een andere, positieve manier van herdenken, dan de Kelten deden. Met een bijzondere rol voor bloemen. Een opbeurende samenkomst waarin traditie en folklore hand in hand gaan met prachtige uitingen zoals bloemenkronen, bloemenmaskers en make-up.
Allerheiligen en Allerzielen
Dia de los Muertos
In 2017 werd de eerste Día de los Muertos gevierd in Parijs. Dat was zo’n succes, dat het nu ook is overgeslagen naar Duitsland. Waarbij elk land de ruimte neemt om het vervolgens met de plaatselijke gebruiken te mixen.
In ons land is er ook een toenemende belangstelling voor Allerheiligen en Allerzielen. Het feest voor de doden lift mee op Halloween, dat je steeds meer terugziet in onze huizen, tuinen en straten.
De Franse promotie-video.
De Duitse promotie-video.
Bolchrysant
Natuurlijk spelen bloemen een belangrijke rol bij het vieren van Allerheiligen en Allerzielen. Bij ons is dat met name de bolchrysant. Van nature bloeien die in het najaar. Deze chrysant reageert op de korte dagen door knoppen aan te leggen.
De prachtige herfsttinten combineren bovendien mooi met andere najaarsproducten. Rond Kerstmis zijn er zelfs rode en witte chrysanten om de kleurensymboliek kracht bij te zetten.De naam Chrysanthemum wil zeggen ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn dan ook geel van kleur, maar de plant is er ook in herfsttinten als oranje, rood en bruin of roze, lila en wit. De diameter van de chrysanten kan variëren van enkele decimeters tot wel 60-80 cm. Er zijn enkel- en dubbelbloemige variëteiten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes.
Dank aan Bloemenbureau Holland.
Meer over feestdagen?
Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag.