Amaryllisbol – Wanneer het einde van het herfstbloemenseizoen in zicht is, presenteert de Amaryllis zich in volle glorie. Vanaf begin oktober kun je al genieten van deze bloembol die een fascinerende metamorfose ondergaat. Uit een bol ontspruit een holle, statige stengel waaraan gladde knoppen komen. Die openen zich tot volumineuze kelken met fluweelachtige bloemblaadjes in wit, zalm, rood, roze of zelfs groen. De bloemen kunnen tot wel 20 cm breed worden. Heel spectaculair, al helemaal in de wintermaanden.

 

 

Dit artikel is verzorgd door iBulb

Amaryllisbol

Hippeastrum

 

Hippeastrum

Amaryllissen, ook wel Hippeastrum genoemd, zijn majestueuze bloembollen die uitgroeien tot even indrukwekkende bloemen. Deze gedaantewisseling van bol naar bloem is een feestje om naar te kijken. Het groeiproces begint met het aanmaken van wortels. Daarna ontstaan een of meerdere dikke knoppen uit de bol, waarin de bloemen verstopt zitten. Vervolgens groeien de stengel(s) waarna de knoppen zich op een gegeven moment uit het schutblad onthullen. Dit intrigerende proces duurt wel zes tot tien weken.

 

Wakker worden

Voordat de amaryllisbol gaat groeien, moet deze diva eerst wakker worden. Dat werkt het beste met water. Leg de bol daarom een uurtje in een bak met lauw water. Het water zorgt ervoor dat de wortels gaan groeien.
Je kunt de bol hierna in een leuke pot met grond planten, los in een schaal leggen of op water zetten.
Wat ze in ieder geval fijn vinden is warmte. Een kamertemperatuur van tussen de 20 en 24 graden is perfect. Ook licht vindt de bol prettig. Wanneer het wat donkerder is, groeien de stelen te lang.

Tips

– De Amaryllisbol is vanaf oktober tot eind april te koop.
– Kies stevige amaryllisbollen. Kun je erin knijpen? Dan zijn het oude of zieke bollen.
– De bekendste kleuren amaryllissen zijn rood, roze, zalm, oranje en wit, maar er zijn ook dubbelbloemige en kleinbloemige soorten verkrijgbaar.
– Ondersteun de bloemknop met een stokje wanneer de steel lang is of als de bloemen groot en zwaar zijn.

Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org.

Meer lezen over Amaryllis, lees dan deze artikelen op GroenVandaag:

8 tips voor ‘eeuwig’ Amaryllis plezier.
Herfstsfeer met Amaryllis.
Betoverende Amaryllis.