Betoverende Amaryllis – Amaryllis is niet zomaar een bloem. Ze symboliseert ware trots en betoverende schoonheid. Eenmaal geplant in huis ontpopt de schoonheid van deze bloembol zich vanzelf.

Betoverende Amaryllis: verrassend simpel

Voor de Amaryllis -Latijnse naam Hippeastrum- hoef je absoluut geen groene vingers te hebben. De bol laten bloeien is zo simpel, iedereen kan het!

Amaryllissoorten

De Amaryllis, ook wel Hippeastrum genoemd, is in ontelbaar veel verschillende kleuren verkrijgbaar. En ze zijn er ook nog eens in allerlei vormen en maten. Je kunt ze grofweg onderverdelen in grootbloemige soorten, kleinbloemige soorten en de dubbelbloemige soorten. De bloemen van grootbloemige Amaryllissoorten hebben vaak een diameter van wel 20 cm.

Groeiproces

Het bijzondere aan de bol is dat ze je een buitengewoon groeiproces laat zien. Het is verwonderend om te ontdekken hoe een Amaryllisbol zich ontpopt tot een ware schoonheid. Het groeiproces begint met de bloemstengels die uit de bol groeien. Hierna groeien de bloemknoppen steeds dikker tot ze openspringen. Binnen zes tot acht weken geniet je van de megagrote bloemen.

Bron: bloembol.org

Feestdagen

Amaryllisbloembollen zijn het beste verkrijgbaar tussen oktober en april. Vooral rondom de feestdagen is de keuze groot. Houd er rekening mee dat grote Amaryllisbollen de meeste en grootste bloemen geven. Amaryllis is niet alleen rond de Kerstdagen heel populair, maar door de vele verschillende kleuren en vormen die er veredeld zijn, is het ook een prachtig herfst- en voorjaarsartikel geworden.

Kwekerij Van der Ende 1. Hippeastrum galaxy dubbel ‘Nymph’ – 2. Hippeastrum mini ‘Green Valley’

Kwekerij Van der Ende

De broers Martijn en Gerard van der Ende kwekenvAmaryllissen. “Amaryllis is onze passie, al meer dan 30 jaar!”  Van september tot en met juni bieden zij teen uitgebreid assortiment aan van kleinbloemige, grootbloemige, dubbelbloemige en de exclusieve cybister soorten. Neem eens een kijkje op Florapodium om een indruk te krijgen en natuurlijk op de site van de kwekerij zelf.

Tips

De broers Van der Ende hebben de volgende verzorgingstips:

  • Amaryllis heeft holle stelen. Snij de bloemen recht af. Ook om omkrullen van de stelen te voorkomen.
  • U kunt ook tape of plakband onderaan de steel plakken om omkrulling te voorkomen. Maar het omkrullen kan ook juist voor een leuk effect zorgen!
  • Kies een stevige vaas uit. Zorg dat de vaas goed schoon is. Vul deze met water.
  • Voor extra stevigheid van de stelen kunt u houten stokjes in de stelen doen.

Nog meer tips

  • De Amaryllisbol is vanaf oktober tot eind april te koop.
  • Kies stevige amaryllisbollen. Kun je erin knijpen? Dan zijn het oude of zieke bollen.
  • De bekendste kleuren amaryllissen zijn rood, roze, zalm, oranje en wit, maar er zijn ook dubbelbloemige en kleinbloemige soorten verkrijgbaar.